Valentijn Kleijnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Valentijn Kleijnen. © Herman Stöver

Directeur Warmtebedrijf Ede: discussie over biomassa kent geen nuance meer

EDE - Terwijl Biomassa onder vuur ligt, draaien in Ede drie bio-energie centrales al enkele jaren op de houtige biomassa.  Valentijn Kleijnen, directeur van Warmtebedrijf Ede, is niet blij met de discussie. ,,Het zou moeten gaan over hoe we het zo betaalbaar mogelijk kunnen houden om van het aardgas af te gaan.’’

8 reacties

 • Theo42

  2 jaar geleden
  De discussie kent geen nuance meer. Vanmorgen in Gelderlander te lezen dat aardgas 56 kg uitstoot, steenkool 95 kg en biomassa 110 kg voor éénzelfde hoeveelheid energie. Ik denk dat de nuance erg duidelijk is: biomassa bijna 2x zo slecht dan aardgas. De oplossing wordt in de andere reacties al genoemd: zo snel mogelijk ombouwen naar aardgas.
 • Romulus

  2 jaar geleden
  Aardgaswinning en het gebruiken maken van aardkostwarmte met behulp van water. Vergelijking van appels met peren.Enig idee hoeveel de Enka in al die jaren aan water heeft opgepompt (zonder dat er overigens iets werd teruggestort)? 300 miljoen m3 water! Hoeveel hiervan gemerkt?
 • Lezersmening

  2 jaar geleden
  Er is helemaal niets onderzocht. Ook bij de biomassa centrales niet. Daarom zitten we nu met schadelijke fabrieken binnen de bebouwde kom. Of lees jik alleen de plaatselijke sufferdjes ipv internationale rapporten. Iets om over na te denken..dit voorbeeld is lagere school natuurkunde dus moet je kunnen snappen.... warm water heeft groter vollume dan koud water, koud water terugpompen gaat uitzetten...consequentie... weet niemand...maar risico hoog! 
 • Dion Binsbergen

  2 jaar geleden
  Je bedoelt water onttrekken om er warmte uit te halen? Dat water wordt nadat de warmte er uit is gehaald weer teruggepompt.Of dat aardbevingen kan veroorzaken zou door de TU of WUR onderzocht moeten worden, niet door roeptoeters.Je weet totaal niet waar je over schrijft.
 • Lezersmening

  2 jaar geleden
  Meneer wil ook aardbevingen gaan veroorzaken in ede door op 2.5 km water te gaan onttrekken onder ede... stoppen deze zgn milieuweldoener. Is er alleen voor zn eigenbelang bezig.
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  10

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?
 2. Studenten bieden excuses aan na ‘lomp en luidruchtig’ gedrag in dronken toestand bij park Hoge Veluwe
  PREMIUM
  6

  Studenten bieden excuses aan na ‘lomp en luidruch­tig’ gedrag in dronken toestand bij park Hoge Veluwe

  OTTERLO - Studenten van het Delftsch Studenten Corps hebben excuses aangeboden aan het bestuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe voor hun ‘lompe en luidruchtige gedrag’. Vrijdag 5 november zorgden de studenten voor overlast bij de ingang van het park in Otterlo, nadat ze daar in de nacht waren gedropt. Het corps heeft na het incident de regels rondom droppings aangescherpt.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei