Steenmeel wordt uitgestrooid in het bos bij Kootwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Steenmeel wordt uitgestrooid in het bos bij Kootwijk. © Herman Stöver

Dit is waarom mannen met mondmaskers grijs en rood poeder uitstrooien op de Veluwe

KOOTWIJK - Oude eikenbossen op de Veluwe worden bedreigd door een te hoge uitstoot van stikstof. Fijngemalen gesteente moet nu uitkomst bieden. ‘Waarschijnlijk gaan we in het najaar met helikopters aan de gang.’

20 reacties

 • Janneman

  3 jaar geleden
  De Veluwe is altijd al zuur. In "Over de Maas" bij Alphen in Maas en Waal is gemalen steen granulaat dat niet meer in de Maas gestort mag worden vanwege milieu schade (Zembla). Op de Veluwe wordt het vrolijk rondgestrooid. Maar we noemen het nu meel. Helaas hebben we in Nederland met een onbetrouwbare overheid te maken die achter allemaal milieu- en natuurclubjes aan rent en daarbij het nuchtere verstand is kwijtgeraakt.
 • Klaas

  3 jaar geleden
  Geen. Ik ben verstandig. Eigenlijk moet ik me niet druk maken om het milieu.
 • DoctorIglo

  3 jaar geleden
  Geen idee hoeveel bomen er 1000 jaar geleden in NL stonden. Wat ik wel weet is dat op een gegeven moment de krukas uitgevonden is en het zagen veel makkelijker werd. Ondertussen is 20% van NL betegeld of geasfalteerd. Eiken van 600 jaar oud voor een nieuw dak voor de kathedraal in Parijs zijn er simpelweg gewoon niet. Niet in Nederland, maar ook nergens anders niet. Natuur betekent dat je niet teveel ingrijpt, ik reken de Veluwe tot natuur. Brandpreventie prima, maar dit werk? Monocultuur, dat is bv al die eiken overal waar de rupsen in zitten.
 • Pjotr

  3 jaar geleden
  Dit 'steengruis" (granuliet) is het zelfde als wat ze in de zandwinning van Alphen storten om te verontdiepen. kijk naar de uitzending van Zembla van 06-02-2020
 • Frits

  3 jaar geleden
  Dat gaat niet heel veel effect hebben op de verzuring van de grond.Die komt namelijk voornamelijk door stikstofdispositie en niet zozeer door uitstoot van NOx of CO2.