Volledig scherm
PREMIUM
Stockfoto. © ANP XTRA

Dr. Bones: nep-patholoog met kennis van zaken

Is Peter B. uit Bennekom een oplichter, gewoon een fantast of allebei? Dinsdag zal in de rechtbank in Utrecht op die vraag mogelijk een antwoord komen. De 58-jarige staat terecht voor oplichting en valsheid in geschrifte omdat hij zich ten onrechte uitgaf als arts en patholoog. 

Hij zou als militair zwaargewond zijn geraakt in Afghanistan, was bewaker van destijds koningin Beatrix, studeerde met succes rechten, had ruime ervaring als forensisch patholoog, was hoogleraar in Leuven en tenniste ooit voor Portugal in het landentoernooi Davis Cup. De lijst met successen van Peter B. (58) is lang. En nep, zo bleek in 2015 uit onderzoek van de Gelderlander. Hieronder het uitgebreide profiel dat verslaggevers van de Gelderlander in augustus 2015 over hem maakten. 

De verzonnen levens van Dr. Bones

Doodstil is het in de zaal, na afloop van de indrukwekkende lezing van Peter B.

Quote

B. viel bij onze screening al snel door de mand. Zijn verhaal en papieren klopten niet

Op het congres van Vesalius, de landelijke beroepsvereniging van obductie-assistenten (zij assisteren de patholoog bij het onderzoeken van overledenen), vertelt B. op 28 september 2013 over zijn leven als medical forensic casualty and identification specialist.

‘An Ordinary Day’, Een Gewone Dag, zo luidt de titel van de lezing. ,,Ging vooral over zijn tijd bij defensie”, herinnert Vesalius-bestuurslid Manuela van Roden zich. ,,Hij werd uitgezonden naar Afghanistan als daar Nederlandse militairen om het leven waren gekomen. Maar raakte daar zelf levensgevaarlijk gewond door een handgranaat. Lag twee maanden in coma. Hij zei: mijn lichaam is getekend door de granaatscherven.”

B. werd bestuurslid van Vesalius. Sinds maart 2015 was hij zelfs voorzitter.

In augustus van dat jaar werd B. (54), al jaren woonachtig in Bennekom, gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van oplichting. Hij zou zich op de Politieacademie in Apeldoorn, waar hij een half jaar gastdocent was, ten onrechte hebben uitgegeven als forensisch patholoog en arts. Toen hij met de verdenking werd geconfronteerd, overhandigde hij volgens het OM een vervalst universitair diploma. Onderzocht wordt of hij zich op meer plaatsen heeft voorgedaan als patholoog en arts.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei