Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Drie jaar cel na ‘Op slinkse wijze’ bestelen ouderen

EDE  – Een 44-jarige Edenaar is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel voor het oplichten en bestelen van bejaarde mensen in Ede en Wageningen met een babbeltruc.

Zeker acht slachtoffers boven de 75 jaar bracht hij in zeven maanden tijd, tussen november 2017 en juni 2018, een bezoek. Soms kwam hij vaker bij dezelfde persoon, zoals bij een dementerende vrouw. Hij werkte zich met een verzonnen verhaal de seniorenflat binnen. Hij zei bijvoorbeeld dat hij monteur was die de televisie kwam repareren, ging even langs de zenders en vroeg dan geld. Of hij zei dat zijn auto kapot was of dat hij een ziek kind had en wilde geld lenen.

Meestal wist hij met een babbeltruc mensen geld afhandig te maken, maar soms bedreigde hij bejaarden ook. Hij zei bijvoorbeeld bij een vrouw waar hij aanbelde dat hij haar iets aan zou doen als ze haar bankpas niet gaf. In totaal gaat het om twaalf zaken, waarbij hij de slachtoffers tot duizenden euro’s bestal. Dat geld moet hij terugbetalen.

‘Uiterst brutaal en slinks’

De rechtbank veroordeelde de Edenaar eerder tot vier jaar cel na een strafeis van twee jaar. De man ging in hoger beroep. Het gerechtshof noemt zijn gedrag ‘uiterst brutaal en slinks’. ,,Hij heeft op een uiterst respectloze wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van oude mensen.” Maar het hof vindt drie jaar cel meer op zijn plaats.

De Edenaar is verslaafd aan harddrugs en heeft een flink strafblad. Een eerder voorwaardelijk opgelegde straf van twee maanden moet hij alsnog uitzitten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei