Volledig scherm
Wild zwijn © Nationaal Park De Hoge Veluwe

Drie zwijnen en edelhert doodgereden in één nacht: ‘Pas uw snelheid aan’

EDE - In het buitengebied van Ede zijn vannacht drie zwijnen en een edelhert doodgereden. Het ging mis op de N224 en de N310. Een automobilist reed twee zwijnen tegelijk aan, een big van 3 maanden en een jong van 1 jaar.

Een ander zwijn kwam maandagochtend in botsing met een motorrijder. Die ging onderuit, maar raakte niet gewond. Ook een edelhert moest het vannacht ontgelden. De betreffende automobilist had een dashcam op zijn auto, die het ongeluk vastlegde. Flora- en faunabeheerder Victor Nuijten twitterde de beelden. Hij roept weggebruikers op hun snelheid aan te passen en een aanrijding met wild altijd bij de politie te melden.

,,Zo kunnen we voorkomen dat een dier onnodig lijdt, door het eventueel dood te schieten”, legt Nuijten uit. ,,Als het beest al ter plekke is overleden, voeren het af naar het bos. Het dient dan als biomassa voor aaseters en andere dieren.” Een andere mogelijkheid is dat het aangereden beest het bos in is gevlucht. ,,Dan gaan we de volgende dag op pad met een hond, om het dier eventueel uit zijn lijden te verlossen.”

Vermoeid door bronst

Quote

De jongen zijn nog niet zo vlug, ze moeten leren hoe om te gaan met de grote wegen

Victor Nuijten, Wildbeheerder

Er zijn momenteel veel wilde zwijnen, zegt Nuijten. ,,De jongen zijn nog niet zo vlug, en moeten leren hoe om te gaan met de grote wegen. De reeënbronst is net afgelopen, dus die zijn nu vermoeider en hebben minder goede reflexen.” In september begint de bronst van de edelherten. ,,Aan het eind van die periode gaan de geweidragers van de bronstlocatie terug naar hun leefgebied. Ook dan lopen ze meer kans op een ongeluk door vermoeidheid.”

Nuijten roept automobilisten op 's nachts langzamer te rijden in de bossen. ,,De borden staan er niet voor niks. Een aanrijding is heel snel gebeurd, dat zie je op de beelden. Het filmpje spreekt voor zich. Bel de politie altijd als je een aanrijding hebt gehad, en ga niet zelf op zoek naar het dier. Dat kan in nood rare dingen doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei