Een zijgevel sluit niet aan.
Volledig scherm
Een zijgevel sluit niet aan. © Raphael Drent

Droomhuis blijkt nachtmerrie: kopers klagen massaal over beroerde kwaliteit van hun nieuwbouwhuis

EDE/ CULEMBORG - Tientallen nieuwbouwhuizen in Apeldoorn, Zeewolde, Ede en Culemborg kampen met grote scheuren in muren en plafonds, lekkages, scheve kozijnen, tocht- en vochtproblemen en trillende vloeren. Het gaat in al deze gevallen om prefab-huizen van de firma Slokker Innovate uit Zeewolde. Slokker verkocht afgelopen jaren honderden van die woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stentor naar deze projecten na klachten van kopers over de huizen. Het betreft zogeheten Spaarhuis-woningen; huizen waarvan het casco grotendeels gebouwd wordt in de fabriek in Zeewolde en op de bouwplaats in enkele dagen tijd in elkaar worden gezet. Recent leverde Slokker Spaarhuis-projecten in Kampen en Ermelo op en komend jaar wordt er gebouwd in Raalte, Broekland, Olst en Heeten.

Klachtenafhandeling

Behalve over de kwaliteit van de huizen zijn er ook veel klachten over de manier waarop Slokker de klachten afhandelt; geboden oplossingen zijn provisorisch en de communicatie is belabberd, stellen kopers. Danny Veerman, een door de Stentor ingehuurd bouwkundig inspecteur: ,,Hier is sprake van een combinatie van ontwerp-, constructie- en opleverfouten. Dit heb ik niet eerder in deze omvang meegemaakt.” Hoewel de woningen niet gelijk in elkaar storten, is het maar de vraag of alle fouten opgelost kunnen worden, stelt Veerman.

Een deel van de kopers kampt dik anderhalf jaar na oplevering nog altijd met een waslijst aan oplever- en constructieproblemen. Een aantal van hen heeft een advocaat in de arm genomen, een deel weigert de laatste 5 procent van de koopsom te voldoen zolang de problemen niet worden opgelost.

Slokker erkent dat de communicatie met kopers beter moet en stelt dat er nog een ‘beperkt’ aantal klachten open staat. Het bedrijf zegt dat onderbezetting de oorzaak van de problemen was en belooft alles ‘vanzelfsprekend’ op te lossen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei