Volledig scherm
Wanda Zeller komt ID-kaart voor zoon Mason ophalen, de familie gaat over twee weken op vakantie naar Spanje. © Herman Stöver

Drukte op stadhuizen vanwege paspoorten

EDE/VEENENDAAL - De vakanties beginnen, dus willen veel mensen nog even snel een paspoort kopen. Dat zorgt voor extra drukte op de gemeentehuizen.

,,Het is in de maanden juni en juli altijd extra druk bij de balie voor het aanvragen van reisdocumenten’’, meldt een woordvoerder van de gemeente Ede. Zijn collega's in de Valleigemeenten uiten zich in vergelijkbare bewoordingen. 

Om lange wachttijden te voorkomen, werken Wageningen, Veenendaal en Rhenen met de mogelijkheid om afspraken te maken om een reisdocument te bestellen. Rhenen werkt zelfs alleen maar met afspraken.

Afspraken

Quote

De gemiddelde wachttijd bedraagt 20 minuten

Woordvoerder gemeente Ede

In Veenendaal krijgen mensen met een afspraak voorrang op inwoners die zonder afspraak voor een nieuw paspoort of identiteitskaart naar het raadhuis komen. ,,Doordat we veel werken met afspraken, kennen we hier eigenlijk geen wachttijden’’, zegt de Wageningse woordvoerder. Ede heeft daarentegen alleen vrije inloop: ,,Dat betekent dat er vooral op de woensdag en zaterdagochtend extra wachttijden ontstaan. De gemiddelde wachttijd bedraagt 20 minuten.’’

Kind vergeten

Regelmatig komt het voor dat een aanvrager van een paspoort of identiteitskaart niet alles bij zich heeft. Dat veroorzaakt vertraging. Zo moet je je oude identiteitsbewijs inleveren. ,,Veel mensen zijn hun oude reisdocument kwijt’’, zegt de woordvoerder van Rhenen. ,,Dan moeten we eerst een proces-verbaal van vermissing opstellen en dat kost natuurlijk tijd.’’ 

In Veenendaal vergeten mensen regelmatig toestemming aan de partner te vragen voor een paspoort voor hun minderjarige kinderen. ,,Of de ingeleverde pasfoto voldoet niet aan de eisen.’’ In Wageningen wordt nog wel eens vergeten het kind mee te nemen voor een kinder-id. 

Pinnen

Prijzen van paspoorten en ID-kaarten (voor volwassenen 10 jaar geldig, voor kinderen 5 jaar) zijn in alle plaatsen vrijwel gelijk. Ongeveer 65 euro voor een paspoort (kinderen 52 euro) en 51 euro voor een identiteitskaart (kinderen 29 euro). De prijsverschillen tussen de vier gemeenten zijn in de orde van een paar eurocenten. 

In alle gemeenten kan je ook met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dat kost circa 47 euro extra. De klant kan overal nog contant betalen, maar pinnen heeft de voorkeur. ,,We hebben nog een balie waar je contant kan afrekenen’’, meldt de woordvoerder van Veenendaal. ,,Dus als veel mensen zo willen betalen, kan dat leiden tot extra wachttijd.’’ Alle vier de gemeenten leveren het nieuwe reisdocument op dit moment nog binnen een week.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei