Duitse wolf kiest territorium op de noordelijke Veluwe: roofdier is officieel terug in ons land

videoDe wolf is na anderhalve eeuw terug in Nederland. Een wolvin op de noordelijke Veluwe ‘woont’ precies vandaag zes maanden in het gebied. Dan weten wetenschappers: die blijft. De provincie Gelderland wil nu versneld weten wat het precieze leefgebied van het dier is.

Volledig scherm
Dna-onderzoek op poep van wolvin GW998f in Wageningen. © Carlo ter Ellen DTCT

Vrijwilligers zijn deze dagen extra intensief op zoek naar verse sporen van wolf GW998f, waarmee het roofdier op de noordelijke Veluwe wordt aangeduid. Daarmee moet ook wetenschappelijk vast komen te staan dat het dier er sinds zes maanden territorium heeft.

Niemand die twijfelt dat deze wolvin in het gebied blijft. ,,Er worden aan de lopende band drollen gevonden’’, zegt Leo Linnartz van Wolven in Nederland.

Grenzen

Ook de provincie Gelderland wacht daarom niet op het ‘officiële’ wetenschappelijke ‘bewijs’ dat GW998f sinds zes maanden een gebied bezet op de Noord-Veluwe, zegt woordvoerder Eva Calicher. De provincie wil dat deskundigen nu versneld de grenzen van dat territorium gaan vaststellen. Dat gebeurt onder meer op basis van kennis uit Duitse wolvengebieden, gevonden drollen en waarnemingen. De aanbesteding loopt. Daarna praat de provincie met ‘alle betrokkenen’ die in het terrein te maken hebben met het roofdier. Van professionele veehouders tot hobbyboeren, van gemeentes tot terreinbeheerders. 

Daarbij is ook boerenbelangenclub LTO welkom, zegt Calicher. Die organisatie liet eerder al weten grote zorgen te hebben over de komst van de wolf en de mogelijke gevolgen voor veehouders. 

Volledig scherm
Wetenschapper Ivo laros analyseert in het laboratorium van Wageningen Universiteit & Research een drol van wolvin GW998f, die sinds zes maanden op de Noord-Veluwe haar territorium heeft. © Carlo ter Ellen

Roedel

De eerste drol van wolvin GW998f werd op 26 juli vorig jaar gevonden, weet Linnartz. Twee dagen later - op 28 juli - werd die in het systeem gezet. Sindsdien markeert de van oorsprong Duitse wolf aan de lopende band haar gebied. Het wachten is op een mannetje dat vanuit Duitsland ons land verkent. Bij een ‘klik’ is het wachten op de eerste roedel in Nederland.

Lees later vandaag op dg.nl  een uitgebreid verhaal over de wolf op de Veluwe. 

Bekijk hieronder hoe wolf GW998f in het voorjaar van 2018 nog rondliep in de bossen van Drenthe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei