Volledig scherm
© ANP

Ede bezuinigt nog eens 3,5 miljoen euro op zorg

EDE - Ede heeft sinds de zomer al 6,5 miljoen euro bezuinigd op de zorg. Maar dat was niet genoeg. Nu studeert de gemeente op nog eens 3,5 miljoen euro bezuiniging in de zorg.

Tot en met 2022 moet Ede jaarlijks ongeveer 10 miljoen bezuinigen op de zorg. Een eerste begin is gemaakt. Sinds de zomer vond de gemeente mogelijkheden om elk jaar 6,5 miljoen euro minder te besteden aan sociale zaken. ,,We hebben onder andere het aantal jongeren dat  in een instelling woont verlaagd. Dat is duur en niet altijd goed’’, verklaart wethouder Hester Veltman. ,,Ook hebben we onze eigen formatie met enkele fte’s verminderd.’’

23 mogelijke maatregelen

Maar daarnaast zoekt de gemeente nog naar 3,5 miljoen euro om de benodigde 10 miljoen euro aan bezuinigingen te halen. ,,Bij die 6,5 miljoen euro zijn we binnen de afgesproken beleidskaders gebleven. Met maatregelen als strakker sturen en betere samenwerking lukte dat. Nu is er meer nodig’’, aldus Veltman. Dus zat de gemeente de afgelopen maanden om tafel met betrokkenen om te kijken wat er nog mogelijk is. Dat heeft geleid tot een lijst van 23 extra mogelijke maatregelen. ,,Die gaan we de komende twee, drie maanden verder onderzoeken. Het is de bedoeling dat de resultaten van die verkenning mee worden genomen in de perspectiefnota en eind dit jaar worden verwerkt in de begroting.’’ Op 21 maart praat de gemeenteraad voor het eerst over de nieuwe maatregelen.

Onder de 23 maatregelen vallen onder meer een herziening van het leerlingenvervoer. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het zelfstandig laten reizen van de leerlingen. Ook wil het college van burgemeester en wethouders verder gaan met het verminderen van het aantal kinderen dat in een instelling woont. B en W zien meer in begeleid wonen. 

Woon- en werksituatie

Bij het komen tot de lijst van mogelijke maatregelen heeft het college zes zogeheten leidende principes opgesteld. Zo vindt het dat professionele ondersteuning minder vanzelfsprekend moet worden. Mensen moeten meer oplossen in hun eigen netwerk. B en W zien die netwerken bijvoorbeeld in de familie, buurt, sportclub of kerk. Verder moet er meer aandacht komen voor de woon- en werksituatie van cliënten bij het ingaan van een zorgtraject. Het blijkt volgens Veltman uit onderzoek dat zorgondersteuning weinig zin heeft als mensen zorgen hebben over basisbehoeften als inkomen en een dak boven het hoofd.

Mochten Edenaren hulp krijgen dan moet de inzet zijn dat die tijdelijk is en het uiteindelijke doel moet zijn dat de ontvanger weer zelfstandig gaat functioneren. Ede wil bij de zorgverlening samenwerken met zorginstanties die dezelfde ideeën over zorg hebben als de gemeente.

Vergrijzing

Overigens is het college ook van plan 2 miljoen euro te investeren in de zorg en voorziet het alvast een post van een zelfde bedrag om de gevolgen van de vergrijzing aan te pakken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei