Volledig scherm
Het voormalige verzorgingshuis De Klinkenberg in Ede. © DG

Ede biedt excuses aan voor te late beantwoording Wob-verzoeken azc's

EDE - Burgemeester Cees van der Knaap heeft aan 9 inwoners uit Ede excuses aangeboden vanwege een te late beantwoording van verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Edenaren deden hun verzoeken allemaal over het proces rond de komst van verschillende asielzoekerscentra in Ede.

De verschillende verzoeken waren in veel gevallen niet meer dan verzoeken om informatie, maar ze werden wel als Wob-verzoek behandeld.

Veel te laat
Volgens een memo van Van der Knaap aan raadsleden hebben de behandelende ambtenaren zich vooral gefocust op volledigheid van de beantwoording en een streven om alle verzoeken tegelijk te beantwoorden. Daardoor zijn 7 van de verzoeken veel te laat beantwoord. Bovendien is er tussendoor ook geen contact geweest met de indieners.

Excuusbrief
Inmiddels hebben alle indieners toch de gevraagde documenten binnen gekregen. Daarbij ging een excuusbrief gepaard waarin Van der Knaap zegt de gang van zaken af te keuren. Hij zegt de ambtenaren er persoonlijk op te hebben aangesproken.
Tegelijkertijd meldt hij de gemeenteraad dat de opgevraagde informatie volgens B en W geen invloed heeft op de besluitvorming van de raad.

Planning
Donderdag beslissen de Edese raadsleden volgens planning over een voorstel van B en W om asielzoekerscentra te vestigen in voormalig verzorgingstehuis De Klinkenberg in Ede, camping de Braamhorst in Ede en recreatiecentrum de Goudsberg in Lunteren.

De fractie van de VVD in Ede heeft op haar eigen website inmiddels haar afkeur over de gang van zaken uitgesproken.

De Vallei