Volledig scherm
© ANP

Ede doet mee aan proef logeerzorg

EDE - Tien gemeenten, waaronder Ede, starten met een proef logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten. Daardoor kunnen ouderen die thuis zorg krijgen van bijvoorbeeld een partner, tijdelijk in een zorginstelling ‘logeren’, zodat de mantelzorger even op adem kan komen. 

Het ministerie van VWS ondersteunt de gemeenten met 1 miljoen euro vanuit het programma Langer Thuis. Met het geld kunnen gemeenten onder meer een coördinator voor de logeerzorg aanstellen. Deze brengt de mogelijkheden voor logeerzorg onder de aandacht van mantelzorgers en professionals en coördineert de samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders en verzekeraars. Het initiatief komt van de Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD).

Zwaar en intensief

Veel mensen zorgen voor een partner, familielid of naaste. Die mantelzorg is mooi, maar soms ook intensief en zwaar. Er zijn mantelzorgers die hierdoor overbelast raken. Om dit te voorkomen is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Dat is vervangende zorg die hen in staat stelt om even er tussenuit te kunnen en op adem te komen. Een bijzondere vorm van respijtzorg is logeerzorg. Daarbij verblijft de oudere tijdelijk op basis van een ‘sociale noodzaak’ - om de mantelzorger te ontlasten - op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis. Het gaat om een ‘planbaar’ tijdelijk verblijf, dus geen acute of crisiszorg. De logeerzorg kan meerdere keren per jaar en op dezelfde locatie plaatsvinden.

Veel mantelzorgers zijn niet bekend met de ondersteuningsmogelijkheden voor hen, durven niet om hulp te vragen, of voelen zich bezwaard om de zorg over te dragen aan anderen. Ook is er veel onbekendheid bij huisartsen en wijkverpleegkundigen - degenen die toch vaak als eerste zien dat een mantelzorger wel wat ondersteuning kan gebruiken - over respijtzorg en logeerzorg. Bovendien is er ook op het gebied van de inkoop van plekken nog niet altijd duidelijk hoe logeerzorg te organiseren is. Gemeenten en zorgverzekeraars moeten daarin samenwerken, die samenwerking is nog niet vanzelfsprekend. Die drie elementen samen worden in de proef opgelost.

Tien gemeenten

Tien gemeenten (naast Ede Westland, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Hoeksche Waard, Zeist, Nieuwegein, Helmond, Heerde en Assen) doen mee aan de proef die loopt tot en met april volgend jaar. Het doel is om te komen tot een stappenplan hoe gemeenten logeerzorg lokaal kunnen toepassen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei