Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
Volledig scherm
Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) © Vlinderstichting

Ede gaat ondanks rups de eik nog niet weren

EDE - Maar liefst 300.000 euro was de gemeente Ede dit jaar kwijt aan de eikenprocessierups. Het zorgt er niet voor dat Ede de boom helemaal in de ban doet. Er kunnen ook in de toekomst nog nieuwe eiken bijkomen in Ede. 

Er staan in de gemeente Ede veel eikenbomen, zeker als je het vergelijkt met andere gemeenten. Dat betekende afgelopen twee jaren veel werk door de eikenprocessierups. In twee jaar tijd heeft het ongedierte de Edese inwoners al meer dan een half miljoen aan gemeenschapsgeld gekost.  Ede zint nu op maatregelen om de overlast volgend jaar te beperken. Deskundigen voorspellen dat de rups, die kan zorgen voor pijn en vreselijke jeuk, ook komende zomer zich weer zal manifesteren. 

Eerder kijken naar andere bomen

Ede zal met de gedachte van de vele eiken in het achterhoofd bij aanplant eerder kijken naar andere bomen, maar wil nog wel ruimte geven voor nieuwe eiken.  Volgens het eigen bomenbeleidsplan heeft Ede nu al veel te veel eiken. Van de 20.000 eiken in Ede waren er afgelopen jaar ruim 4500 besmet met de eikenprocessierups, iets minder dan vorig jaar. 

Zo weinig mogelijk gif gebruiken 

Deze zomer werd de gemeente Ede ruim 4000 keer gebeld door inwoners, die soms emotioneel melden last te hebben van de eikenprocessierups. De gemeente ging de afgelopen tijd de rupsen vooral te lijf met een bestrijdingsmiddel en als dit vanwege de omgeving niet kan door de inzet van aaltjes, kleine wormachtigen die de rupsen te lijf gaan. 

Het bestrijdingsmiddel doodt immers alle insecten op een boom.  Komend jaar wil Ede dit bestrijdingsmiddel zo weinig mogelijk gebruiken en zo veel mogelijk aaltjes gebruiken. Door mezen aan te trekken wil Ede ook zorgen voor nog meer natuurlijke vijanden van de rups. Daarnaast blijft de gemeente de rups wegzuigen als die eenmaal is aangetroffen. 

Actiever communiceren met inwoners

Komend voorjaar zal de gemeente ook veel actiever proberen te communiceren met burgers. Als de overlast begint, komt er meteen informatie op het home-pagina van de website van de gemeente. Ook moet melden van de overlast een stuk simpeler worden. Hierover waren afgelopen jaar veel klachten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei