Volledig scherm
Foto ter illustratie © shutterstock

Ede heeft primeur: zeldzame bij voor het eerst gespot in Nederland

In Ede is op 30 juli tijdens veldwerk een zeldzame zwartpootwolbij aangetroffen, zo meldt Nature Today. Het gaat om een wilde bij die tot voor kort niet in Nederland voorkwam.

Het beestje werd aangetroffen tijdens veldwerk voor een onderzoek naar wilde bijen in wegbermen in de kom van Ede. Dat wordt uitgevoerd in het kader van het nieuwe ‘Programma Biodiversiteit’ van de gemeente Ede.

Of de bij Ede op eigen kracht heeft bereikt, of dat het dier is meegelift met een mens is niet duidelijk. Die vraag kan mogelijk worden beantwoord als er meer zwartpootwolbijen worden gespot. Wie denkt het dier te zien, kan dit melden bij EIS Kenniscentrum Insecten

Groot en zwart

Wolbijen komen in Nederland vrij veel voor en kunnen geregeld worden gezien in de tuin. Ze zijn doorgaans vrij kaal en hebben opvallende gele, of soms wittige, vlekken. De zwartpootwolbij is even groot als de grote wolbij en daarmee groter dan andere wolbijsoorten. De zwartpootwolbij is direct te herkennen aan de zwarte dijen en schenen. De kop van het vrouwtje in vooraanzicht is geheel zwart.

De zwartpootwolbij komt voor in Zuid- en Midden-Europa. Rond en in Parijs komt de soort vrij veel voor. Ook in Duitsland komt deze bij voor. De soort staat te boek als zeldzaam, maar lijkt zich de laatste jaren gestaag langs de Rijn naar het noorden te verspreiden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei