Volledig scherm
Het gemeentehuis van Ede. © DG

Ede hoeft niet meer te betalen voor zorg aan jeugd van elders

EDE - Ede hoeft niet meer te betalen voor opvang van jongeren van elders die in de gemeente worden opgevangen bij instellingen als de Hoenderloo Groep en in pleeggezinnen.

,,En dat is goed nieuws’’, zegt wethouder Leon Meijer. ,,Nogmaals, die kinderen zijn zeer welkom en goede jeugdzorg staat natuurlijk voorop. Maar het voelde toch wat oneerlijk dat wij vaak de rekening moesten betalen.’’

Tekort

Zolang ouders het toezicht houden betaalt de gemeente van herkomst de kosten voor die begeleiding. Dat kan oplopen tot 200.000 euro per kind per jaar. Maar zodra ouders ontheven worden van het toezicht is het gebruikelijk dat de gemeente waar de jongeren geplaatst zijn de rekening betaalt. En het gebeurt steeds vaker dat het oudertoezicht wegvalt. Dat pakt  voor Ede uitermate ongunstig uit en dat leidt tot forse tekorten bij de jeugdzorg in Ede, waar jaarlijks 17 miljoen euro beschikbaar is voor jeugdzorg.

Actie

Ede heeft, met enkele andere gemeenten die soortgelijke jeugdinstellingen hebben, daartegen actie gevoerd. En die lobby heeft succes gehad. Het ministerie heeft nu besloten dat de regeling met ingang van 2019 zo gewijzigd wordt dat de kosten voor jongeren betaald moeten worden door de gemeente van herkomst. En tot die tijd ontvangt Ede een financiële compensatie. Meijer: ,,Dat is 900.000 euro voor dit jaar en 1,4 miljoen voor volgend jaar."

Pleeggezinnen

Het zijn niet alleen de opvanghuizen van Hoenderloo. Meijer heeft de indruk dat Ede ook veel pleeggezinnen telt: ,,Precieze cijfers heb ik niet, maar Ede is een sociale gemeente. Dus ik verwacht dat wij hier veel meer pleegkinderen van elders opvangen dan dat er Edese kinderen elders verblijven bij pleeggezinnen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei