Volledig scherm
© ANP XTRA

Ede houdt over 2019 bijna 3 miljoen euro over

EDE - Ede heeft over het afgelopen jaar 2,7 miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit de jaarrekening die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. 

Het geld is in zijn geheel toe te schrijven aan het verkopen van grond. Voor het overige is geen geld tekort maar ook geen geld overgehouden. ,,De opgave in 2019 was om de tekorten op onze sociale taken terug te dringen en tegelijk te werken aan de ontwikkeling van Ede. Dat is gelukt, zelfs zonder het verhogen van lokale lasten’’, aldus een tevreden wethouder Financiën Leon Meijer. 

Coronacrisis kan roet in eten gooien

Het overschot is een positief tintje in de financiële situatie van Ede. Die is niet florissant, net als in veel andere gemeenten. De financiële buffers liggen nog boven het minimumniveau dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, maar de armslag is beperkt. De coronacrisis kan ook grote gevolgen hebben voor de financiën. Wat de financiële consequenties voor Ede precies zijn, is nu niet goed in te schatten. 

Meijer: ,,In zijn algemeenheid verwachten we wegvallende inkomsten (parkeergelden, toeristenbelasting, grondverkoop) in combinatie met een toename van uitgaven (volksgezondheid, inkomensondersteuning). De Edese begroting komt hiermee steeds meer onder druk te staan.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei