Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ede houdt wietverbod en wil gebruik lachgas terugdringen

EDE - Wietgebruik in de openbare ruimte blijft in de hele gemeente Ede verboden. Een verbod op lachgas is er niet, maar bij een evenement mag het niet worden gebruikt.

Wie in de toekomst een groot evenement organiseert, waar een gerede kans is op het gebruik van lachgas, krijgt voortaan een vergunning waarin staat dat dit verboden is. Dat is het gevolg van een voorstel dat de Edese gemeenteraad donderdagavond op initiatief van de SGP heeft aangenomen. 

Burgemeester René Verhulst,  verantwoordelijk voor orde en veiligheid, noemde de Heideweek als een evenement dat in aanmerking komt voor een vergunning met een dergelijke voorwaarde. ,,Bij een vrijwilligersmarkt voor de kerk lijkt me dat niet noodzakelijk’’, aldus Verhulst.

Levensgevaarlijk

Verhulst noemde het gebruik van lachgas ‘een serieuze zaak’. Met name de stapeling van bijvoorbeeld lachgas, alcohol en drugs (bijvoorbeeld GHB) vond hij gevaarlijk. ,,Dan komen de gebruikers in een roes en als ze dan een eindje in de auto gaan rijden, is dat levensgevaarlijk.’’ Het ontmoedigen van lachgas maakt volgens de burgemeester wel al deel uit van het ontmoedigingsbeleid voor drugs.

Quote

Dan komen de gebruikers in een roes en als ze dan een eindje in de auto gaan rijden, is dat levensge­vaar­lijk

René Verhulst, Burgemeester Ede

Wietverbod

Een voorstel van D66, GroenLinks, VVD, DKE en PvdA om het plaatselijke wietverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te schrappen, haalde het niet. Eerder dit jaar leken de tegenstanders van het wietverbod een meerderheid te hebben in de raad, maar door afwezigheid van enkele raadsleden haalde het voorstel het in maart niet. Vandaar de tweede poging.

De tegenstanders vonden het verbod buiten proporties en zien meer in het verbieden van wietgebruik op bepaalde plaatsen, zoals schoolpleinen. Verhulst was het hier niet mee eens. Een algeheel verbod zou handhaven makkelijker maken, meende de burgemeester. Hierdoor kan overlast beter worden bestreden. Stephan Neijenhuis (D66) voerde aan dat de APV sowieso al de mogelijkheid biedt om overlast aan te pakken.

Handhaven met verstand

Verhulst kondigde wel aan dat Ede het wietverbod met verstand gaat handhaven. Hij vreesde bij een gebiedsverbod een steeds opschuiven van de grens. ,,Dan gaan ze net buiten dat schoolplein voor overlast zorgen en moeten we weer een nieuw gebied aanwijzen. Dat werkt niet.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei