Volledig scherm
© Herman Stöver

Ede loopt achter bij huisvesten statushouders

EDE - 25 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben vorig jaar geen woning in Ede gekregen, terwijl dat wel had moeten gebeuren. 

Elke gemeente moet een jaarlijks een aantal zogeheten statushouders huisvesten. In Ede waren dat er vorig jaar 158, maar voor 25 van hen is dat niet gelukt. Behalve dat dit naar is voor de mensen die recht hebben op een woning, heeft dit geen consequenties. 

,,Het aantal dat vorig jaar geen huis heeft gekregen, wordt opgeteld bij de taak die Ede dit jaar heeft’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. De eerste helft van 2019 moet Ede van het rijk 39 statushouders een woning leveren. Dat zijn er nu dus 64. De tweede helft van dit jaar is het aantal 39, er van uitgaande dat de achterstand in de eerste helft is weggewerkt.

Aantal te huisvesten vluchtelingen daalt

De vluchtelingen krijgen via een urgentie een woning via woningcorporatie Woonstede. ,,Die werkwijze blijft zo. Er zijn geen speciale maatregelen bedacht om de achterstand weg te werken’’, aldus de woordvoerder.

Het aantal statushouders dat een gemeente jaarlijks moet huisvesten, is afhankelijk van het totaal aantal vluchtelingen dat een verblijfsvergunning krijgt in Nederland. Die aantallen dalen sinds de piek in 2016. Toen was er een massale toestroom van vluchtelingen uit vooral Syrië. Dat jaar had Ede de taak om voor 282 statushouders een huis te vinden. In 2014 waren dat er nog maar 102; in 2015 188. In 2017 was het contingent al gezakt tot 150. In 2018 was dat 148 en dit jaar 78.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei