Volledig scherm
Foto ter illustratie: een gezin plant een boompje in het geboortebos in Nieuw Wulven. © Staatsbosbeheer

Ede onderzoekt mogelijkheid voor GeboorteBos: een boom planten voor pasgeborene

EDE - Edenaren kunnen in de toekomst wellicht een boom planten ter ere van een geboorte. Het college gaat de mogelijkheid tot een zogeheten GeboorteBos onderzoeken op verzoek van GemeenteBelangen.

In plaats van een knuffelbeer of babykleding een boom cadeau doen bij een geboorte. Dat is de bedoeling van het GeboorteBos. De actie is onderdeel van Stichting Nationale Boomfeestdag.

,,De boom staat er symbool voor dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene wereld”, legt fractievoorzitter Gabrielle Hazeleger (GemeenteBelangen) uit.

Quote

Ik zie best weleens een plek waarvan ik denk: daar zouden wel wat bomen kunnen staan

Gabrielle Hazeleger

Het college gaat onderzoeken of er in Ede een geschikte plaats is waar de bomen geplant kunnen worden. Hazeleger: ,,Het is niet de bedoeling dat er twintigduizend euro moet worden uitgegeven om een stuk grond aan te kopen. Ik zie best weleens een plek waarvan ik denk: daar zouden wel wat bomen kunnen staan. Het is nu aan het college om uit te zoeken of het echt mogelijk is om er een GeboorteBos van te maken. Het moet bij de omgeving passen, en het bos moet onderhouden kunnen worden.”

Iets anders dan een gedenkbos 

Als er een geschikt stuk grond beschikbaar is, wordt het mogelijk om via Stichting Nationale Boomfeestdag of via de gemeente voor waarschijnlijk zo’n veertig euro een boom te kopen en die op de jaarlijkse Boomfeestdag te planten.

,,Stel dat mensen bijvoorbeeld over twintig jaar weggaan uit de gemeente Ede, wat ik niet hoop, weten zij dat er nog wel een boom voor hen staat. Dat lijkt ons leuk. Ze kunnen hun boom dan vinden met behulp van een GIS-kaart, een interactieve kaart online.”

Volgens de fractievoorzitter is het bos niet geschikt om een boom te planten als herinnering aan een levenloos geboren of overleden kind. ,,We vonden dat niet passen bij het GeboorteBos, waar juist wat gevierd wordt. Daarnaast is het ook extra pijnlijk als er bijvoorbeeld door vandalisme een boom uit de grond getrokken wordt. Bij een gedenkbos moet er veel beter worden nagedacht over onderhoud en toezicht.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei