Volledig scherm
© DG

Ede overweegt verleggen hondenlosloopgebied

EDE - De heide bij de Langenberg in Ede groeit langzaam dicht met boompjes. Verleggen van het hondenlosloopgebied zou daar een eind aan kunnen maken. 

Het college van burgemeester en wethouders oppert deze mogelijkheid in antwoorden op vragen van SGP-gemeenteraadsleden Pieter Kool en Arnold Versteeg

Het heideterrein bij de Langenberg is  van Defensie en dat is derhalve ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het beschermd Natura 2000 gebied. Doordat een deel van de heide deel uitmaakt van het hondenlosloopgebied, kunnen daar geen schapen grazen om de groei van struiken en bomen in toom te houden.

Drie mogelijkheden

Burgemeester en wethouders kondigen aan met Defensie in gesprek te gaan over het beheer van dit deel van de hei.  Ze zien drie mogelijkheden. De verst gaande optie is het opheffen van het hondenlosloopgebied. Ze vrezen echter dat dit tot veel weerstand onder hondenbezitters zal leiden. ‘Immers, het terrein is al een lange periode in gebruik als hondenlosloopgebied’, schrijft het college.

Een tweede mogelijkheid is het gebied waar honden los mogen lopen voor een deel te verleggen naar het Edese Bos en het te verkleinen op de hei. Daardoor kunnen de schapen daar wel terecht en groeit het terrein minder dicht. Het college denkt aan het verschuiven van circa een derde van het losloopgebied.

Niks doen

De derde optie is alles laten zoals het is. Dat betekent dat Defensie de verantwoordelijkheid houdt om de heide open te houden. Vanwege de hoge kosten zou het volgens B en W kunnen gebeuren dat Defensie uit eigen beweging besluit het hondenlosloopgebied op te heffen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei