Volledig scherm

Ede sluit seks-ontmoetingsplek langs A12

EDE - Het bosgebied achter de parkeerplaats Ginkelse Zand langs de A12 tussen Ede en Wolfheze is recent door de gemeente Ede afgesloten. Het gebied is decennia gebruikt als ontmoetingsplek voor seksuele contacten van met name homo's.

Kettingen maken het bos vanaf de parkeerplaats langs de snelweg in de richting Utrecht onbereikbaar, verder waarschuwen borden dat het terrein verboden toegang is.

Overlast
Volgens burgemeester Cees van der Knaap van Ede is er langer sprake van overlast voor parkeerders en wandelaars, ligt er veel rommel in het bos en hebben enkele omwonenden last van de vele honderden personen die er wekelijks komen voor seksuele contacten.

Natuur
De gemeente stelt dat de natuur in dit gebied terrein wint en dat steeds meer wild het nabijgelegen ecoduct gebruikt om de A12 over te steken. De gemeente wil de natuur voorrang geven op de mens. Overleg met Rijkswaterstaat over sluiting of verplaatsing van de parkeerplaats tegelijk met de recent uitgevoerde verbreding van de A12 tussen Ede en Grijsoord liep op niets uit.

Veilig
Bezoekers reageren teleurgesteld. Volgens een van hen, die contact zocht met De Gelderlander, is het voordeel van deze plek de veiligheid. Janneke van Maanen van COC Midden-Gelderland bevestigt dat: „Er komen bijvoorbeeld veel getrouwde mannen die nog niet uit de kast zijn gekomen.” De GGD is regelmatig aanwezig om voorlichting te geven.

Overleg
Van Maanen: „We hebben enkele jaren geleden enkele keren overlegd over deze plek met onder meer de gemeente, maar ook de politie en Staatsbosbeheer. De situatie is toen ook in kaart gebracht en er zijn afspraken gemaakt. We willen dat overleg graag weer oppakken.”

Als de situatie zo blijft, gaan de bezoekers volgens haar uitwijken naar andere plekken langs de A12. „Of men gaat het hek kapot knippen, maar dat moeten we ook niet willen.”

Volledig scherm

De Vallei