Volledig scherm
© ANP

Ede wil af van beloofde korting op
paspoort voor alle 110.000 inwoners

EDE - De beloofde korting bij de aanschaf van een nieuw identiteitsbewijs in Ede gaat toch niet door. Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders in de begroting voor volgend jaar.

De korting zou ingaan op 1 januari 2019, zo besloot de gemeenteraad in juli 2017. De goedkopere paspoorten en identiteitsbewijzen zouden worden gefinancierd uit de kabeltaks

Jaarlijks zou hiervoor maximaal 1,5 miljoen euro worden gereserveerd. De oorzaak van de beleidswijziging ligt volgens B en W in de tekorten die er zijn in de zorg. Het college heeft wel het voornemen om over vier jaar de ozb te verlagen.

Zorg

De tekorten in de zorg liggen vooral op het terrein van de Wmo (huishoudelijke ondersteuning) en de jeugdzorg. Volgens wethouder Financiën Leon Meijer komt dat omdat Ede meer geld uitgeeft aan deze zorg dan ze van het rijk ontvangt. 

Door zaken anders of efficiënter uit te voeren, zonder aan kwaliteit in te boeten, hoopt het college de kosten binnen de perken te houden. Meijer meldt dat er wel genoeg geld is voor de ontwikkeling van duurzaamheid, food, het landelijk gebied en een levendig centrum.

Meijer stelt vast dat de begroting sluitend is en ambities kunnen worden waargemaakt: ,,We zien aan de ene kant tekorten binnen de zorg, aan de andere kant ontwikkelingen op het gebied van onder meer duurzaamheid, food en landelijk gebied als proeftuin en een levendig centrum. Je kan het geld maar één keer uitgeven en dat betekent keuzes maken. Keuzes die niet ten koste gaan van de zorg die onze inwoners van ons gewend zijn en die ook ruimte bieden aan de ontwikkeling van onze stad.’’

Ambities

De wethouder geeft nog iets meer prijs van zijn ambities: ,,Steeds meer mensen willen wonen en werken in Ede. In hun vrije tijd genieten ze van natuur, van cultuur en van winkelen in het centrum van Ede. Daarom werken we aan nog betere fietsroutes, aan een gevarieerd cultureel aanbod en aan een levendig centrum. Kortom: we steken energie en geld in het nog mooier maken van de gemeente Ede.’’

De gemeenteraad besluit in november over de voorgestelde begroting. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei