Volledig scherm
foodfestial Eten op Rolletjes © Herman Stöver

Ede wil groots festival op wereldvoedseldag

EDE - Een half miljoen mag het kosten: een groots festival op Wereldvoedseldag dat Ede verder op de kaart moet zetten als Foodstad. 

5.000 tot 10.000 mensen moeten zaterdag 14 oktober naar het kazerneterrein in Ede komen voor een publieksdag met lezingen, films, workshops en excursies. Het doel van het festival is 'bewustwording te creëren over Wereldvoedseldag.'  Ook moet het een dag zijn waarop de verschillende ambtenaren kunnen netwerken met bedrijven en instellingen. Dat laatste valt allemaal te lezen in de perspectiefnota die donderdag door wethouder Harry van Huijstee is aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeente investeert zelf een kleine twee ton in het festival. Ook andere steden en het ministerie van Economische Zaken dragen bij.

Prominent onderdeel

Het wereldvoedseldagfeest is een prominent onderdeel van de Edese plannen om nog verder in te zetten op food. Zo wil Ede dat alle inwoners bewuste keuzes gaan maken, moeten er meer gezonde schoolpleinen komen en krijgen kinderen voedselonderwijs. Daarin wil Ede ook bij de mensen thuis een en ander veranderen. Zo moet er minder voedsel worden weggegooid door gezinnen en bij supermarkten.

Ede krijgt bovendien een 'voedselraad', die meedenkt of zelfs kan beslissen over het Edese voedselbeleid. Leden van de raad moeten uit alle geledingen van de Edese maatschappij komen, van boeren tot onderwijzers. Food-Wethouder Leon Meijer laat weten zeer verheugd te zijn dat Ede nu ook gastheer mag zijn van het voedselfestival. Ede is overigens niet de eerste die een dergelijk festival organiseert. Vorig jaar was er een festival in Rotterdam

World Food Center

Volledig scherm
Impressie van het WFC Ede. © PR Stichting World Food Centers

Alle Edese activiteiten rond food hebben tot doel dat Ede zelfs Europees bekend moet komen te staan als dé gemeente die 'een gezond en duurzaam voedselsysteem voor iedereen wil realiseren.' Het te bouwen World Food Center, dat in de planvorming steeds concretere vormen aanneemt, moet daar de komende tijd een steeds grotere rol in spelen. 

Ede kan zich nog steeds verheugen in dergelijke toekomstdromen omdat de gemeente er financieel nog altijd goed voorstaat. De gemeente kan het reguliere beleid uitvoeren en daarnaast,  mede dankzij heffingen op ondergrondse leidingen, verder investeren in de kernpunten zoals een levendig centrum en dus
food

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei