Volledig scherm
© Tamara Reijers

Ede wil Landmachtdagen binnenhalen

EDE - Ede gaat een poging wagen om de Landmachtdagen naar de stad te halen. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een voorstel van de SGP om het ministerie van Defensie hier actief voor te benaderen. GroenLinks en DKE waren tegen.

Veel raadsleden vinden het evenement prima bij Ede passen. ,,Het past uitstekend bij de militaire historie van Ede’’, meende Daan Weststrate (ChristenUnie). Nico van der Poel (SGP) wees ook op het heden met de School voor Vredesmissies in Harskamp en het oefenterrein aldaar. Ruben van Druiten (Burgerbelangen) riep in zijn enthousiasme zelfs dat Landmachtdagen geen Landmachtdagen zijn als ze niet in Ede zijn.

Bijna voor niets

Burgemeester René Verhulst verklapte dat Defensie zelf al naar Ede was gekomen met de vraag of Ede gastheer wil zijn voor een van de volgende edities van het spektakel. Hij noemde het een mooie evenement dat je bijna voor niets wordt aangeboden.

De komst van de Landmachtdagen zou voor Ede een mooie invulling zijn van de wens van het gemeentebestuur om naast de Heideweek nog een tweede groot publieksevenement binnen de gemeentegrenzen te houden.

Assen

Tijdens de Landmachtdagen maakt Nederland kennis met zijn militairen en hun werk. Dat gebeurt niet weggestopt op legerplaatsen en kazernes, maar in steden door het hele land. De evenementen zijn vrij toegankelijk..De volgende Landmachtdagen zijn op 5 oktober in Assen. In mei was Dordrecht het toneel van het spektakel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei