Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Tamara Reijers

Ede wil meer kantoren ombouwen tot woningen

EDE - Er zijn lange wachtlijsten voor woningen in Ede en 12 procent van de kantoren staan leeg. Daarom wil de Edese gemeenteraad geschikte kantoorpanden ombouwen naar huizen.

Vrijwel unaniem heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorstel van Niek van den Brink (ChristenUnie) om in de gemeente Ede op zoek te gaan naar mogelijkheden om geschikte leegstaande kantoorgebouwen om te vormen tot woningen. 

,,Er is veel vraag naar nieuwe woningen en vraag en aanbod liggen ver uit elkaar’’, aldus Van den Brink. ,,,Bedenk daarbij dat in de regio Food Valley bijna 10 procent van de kantoren leeg staan en ik Ede zelfs 12 procent, dan is het wat ons betreft een goed idee om beide zaken te combineren en er woningen in te maken.’’

Loze kantoorruimte

Stephan Neijenhuis (D66) noemde het ‘pijnlijk’ dat er zoveel loze kantoorruimte is. Hij ziet ook heil in het verplaatsen van bedrijven naar leegstaande kantoren. 

,,Neem bijvoorbeeld het gebied naast het Somaterrein. Op de Hoorn en de Elleboog zijn nu allerlei bedrijven gevestigd. Als je die kan verplaatsen naar kantoren heb je ruimte om woningen te bouwen en ontstaat er een echte woonwijk’’, meent Neijenhuis. Dit zou met name een oplossing kunnen zijn als bestemmingsplannen de komst van huizen in een kantoorgebouw in de weg staan.

Harry van Huijstee (PvdA) ziet in niet gebruikte kantoren ook een ideale mogelijkheid om specifieke groepen woningzoekenden te huisvesten: ,,Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld arbeidsmigrantenhuisvesting een goed idee is.’’  

Horapark als geschikte locatie

Natasja Peters (Burgerbelangen) vond ook het Horapark een geschikte plek voor woningbouw in leegstaande kantoorruimtes. Zij wees wel op de beperkte bereikbaarheid van bedrijventerreinen met het openbaar vervoer. ,,Vanuit Wageningen naar bedrijventerrein De Vallei zit je zo drie kwartier in de bus. Dat moet verbeteren.’’

Quote

Het loont nog steeds heel erg om een pand leeg te laten staan.

Willemien Vreugdenhil

Wethouder Willemien Vreugdenhil was het eens met de gemeenteraad, maar wees er wel op dat het niet altijd eenvoudig is om iets te doen met leegstaande kantoorgebouwen. ,,Het loont nog steeds heel erg om een pand leeg te laten staan’’, aldus de wethouder. ,,Daar kan ik hier echter weinig aan doen. Om iets te doen aan de belastingwetgeving moet je in Den Haag zijn. Aan de andere kant hebben we als gemeente wel iets te zeggen over bestemmingsplannen.”

Dat de VVD tegen stemde had te maken met de constatering dat er vooral een wachtlijst is voor sociale huurhuizen. ,,Als er ook was gesproken over goedkope koop- en huurwoningen, hadden we ook voor gestemd’', aldus Thiemo Harmsen. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei