Volledig scherm
Een kunstgrasveld. © ANP

Ede zit in de maag met oud kunstgras

EDE - Het omstreden afvalbedrijf Vink in Barneveld recyclet geen kunstgras meer. Ede zit nu in de maag met drie versleten kunstgrasvelden.

Drie sportcomplexen in de gemeente Ede moeten dit jaar een nieuw kunstgrasveld krijgen. Het oude kunstgras moet op deugdelijke wijze worden afgevoerd. Ede deed dat tot voor kort via het in opspraak geraakte Barneveldse afvalbedrijf Vink. Dat heeft onlangs besloten te stoppen met het verwerken van gebruikte kunstgrasmatten. Dat brengt Ede in de problemen.

Uitstel

De vervanging is gepland voor augustus. De gemeente is op dit moment bezig met het zoeken van een geschikte verwerker van het gebruikte kunstgras. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op raadsvragen van Judith Klosterman (GroenLinks) en Ellen Wijnsouw (GemeenteBelangen). 

‘Indien er geen betrouwbaar alternatief beschikbaar komt in 2019 zal de vervanging worden uitgesteld', aldus B en W. ‘De verwachting is echter dat er in 2019 nog geen capaciteit beschikbaar is.’

Natuurgras

De vragenstellers vragen of Ede niet meer kan inzetten op natuurgras. Ondanks dat voetbalclub Lunteren onlangs koos voor het blijven spelen op een hoofdveld van natuurgras, zien B en W dat niet als een middel voor alle sportcomplexen. 

Voor uitbreiding van de sportparken in Harskamp, Lunteren en Bennekom is voor 2020 extra kunstgras voorzien. De suggestie om de Edese sportclubs beter te laten samenwerken voor een optimaler gebruik van de sportvelden ziet het college niet direct zitten. Tussen de drie genoemde dorpen is dat sowieso lastig, omdat de drie complexen vrij geïsoleerd liggen. Daar lost samenwerking niets op, omdat de gebruikers dan te ver zouden moeten reizen. 

Piekgebruik

Voor andere sportparken geldt met name de tijd als limiterend. Er is piekgebruik tussen 17.00 en 22.00 uur. Eerder op de dag door samenwerking ruimte maken, lost weinig op. Dan werken de sporters of zitten op school.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei