Volledig scherm
© ANP

Edenaar die Leger des Heils oplichtte dinsdag voor de rechter

EDE - De 37-jarige Wilhelmus K. uit Ede die ervan wordt verdacht het Leger des Heils in Utrecht voor bijna een miljoen euro te hebben opgelicht, moet zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden. De man heeft zijn daden inmiddels tegenover de politie bekend.

K. was werknemer van het Leer des Heils en maakte allerlei valse facturen op waaronder hij zijn eigen bankrekeningnummer zette, net als onder declaraties.

Handtekening
De directeur van het Leger des Heils zette daar zijn handtekening onder. De fraude kon zes jaar doorgaan voordat de directie ontdekte dat er iets niet klopte. Dat gebeurde eind 2014. Toen had K. de heilstichting al bijna 860.000 euro armer gemaakt. De Edenaar is toen op staande voet ontslagen.

Lening
De man vroeg privé ook twee keer onder valse voorwendselen een lening aan, één keer voor 20.000 en één keer voor 35.000 euro. Daarbij gebruikte hij een valse handtekening van zijn vrouw. De Edenaar heeft tegenover de politie alle feiten bekend, zegt zijn advocaat Aart van Voorthuizen.

Dinsdag verschijnt hij voor het eerst voor de rechtbank. Het OM vervolgt hem voor oplichting en vervalsing en wil ook de 858.479 euro die hij van het Leger des Heils heeft gestolen, terug laten betalen.

De Vallei