Volledig scherm
De Hulsbeek in Ede gezien vanaf de stuw aan de rand van de groenstrook waarachter de Skaeve Huse zouden moeten komen. © DG

Edenaar met gedragsprobleem in 'skaeve huse' Veldhuizen

EDE - Een groenstrook pal ten westen van de wijk Veldhuizen is voor het gemeentebestuur van Ede de beste plek voor een wijkje voor Edenaren die stelselmatig onaangepast gedrag vertonen en behoefte hebben aan rust. Een voorstel voor vijf tot zeven zogenoemde 'skaeve huse' gaat volgens plan later dit najaar naar de gemeenteraad.

Het concept wordt in andere steden, waaronder Arnhem, al toegepast.

Initiatief
Ede werkt op initiatief van de ChristenUnie aan een woonoplossing voor deze doelgroep. Het gaat om mensen voor wie regulier zelfstandig of beschermd wonen om welke reden dan ook geen optie meer is. De bewoners gaan huren bij Woonstede en krijgen begeleiding van maatschappelijke instellingen als het RIBW en het Leger des Heils.

Studie
Uit een studie naar de beste locatie kwam de groenstrook tussen de Dwarsweg en de Hulsbeek aan de rand van Veldhuizen als meest geschikte naar voren. De grond is in bezit van de gemeente.Ede wil nog niet zeggen welke andere locaties zijn bekeken.

Informatie
Omwonenden kunnen zich over het plan laten informeren tijdens een informatiemarkt in wijkcentrum De Velder op 6 oktober. Hiervoor zijn ruim honderd adressen aangeschreven. Pas na de bijeenkomst besluit het college van burgemeester en wethouders of het doorgaat met deze locatie.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei