Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © DG

Edenaar reed in op marechaussee wegens stress om trouwerij

ARNHEM - Een 21-jarige Edenaar die de parachutelandingen tussen Arnhem en Ede in april dit jaar verstoorde door stoptekens te negeren en door te rijden, deed dit 'vanwege stress om zijn trouwerij drie dagen later'. Dat verklaarde de man vrijdag tegenover de rechtbank in Arnhem.

De officier eiste daar een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.

Gas
De marechaussee zette in april de N224 bij de Ginkelse heide tussen Arnhem en Ede af voor het jaarlijkse parachutespringen. Een lid van het team sommeerde een automobilist die eraan kwam rijden om te wachten of om te keren. De automobilist ging daar niet op in. Hij zag dat de linkerbaan vrij was, gaf gas en reed door. Daarbij negeerde hij de stoptekens. Een lid van de marechaussee zegt dat ze maar net op tijd weg kon springen.

Slachtofferverklaring
Een collega las tijdens de zitting de slachtofferverklaring voor van de vrouw, die enorm was geschrokken. „Wat als ik niet weg was gesprongen? Wat als ik mijn collega’s niet via de portofoon had gewaarschuwd dat hij er in volle vaart aankwam? Wat als er een parachutist was neergekomen?”

Domme keuze
Ook collega’s van haar zeggen dat de chauffeur rakelings langs haar heen reed. De Edenaar zei dat de weg vrij was, dat hij haast had en daarom de stoptekens had genegeerd. Hij was gestresst geweest, omdat hij drie dagen later zou trouwen en daar nog heel veel voor moest doen. „Het was een domme keuze”, gaf hij gisteren toe. „Maar ik heb nooit de intentie gehad op iemand in te rijden.” Hij bood zijn excuses aan.

Schadevergoeding
De officier van justitie vindt dat de man het risico heeft genomen iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Behalve een werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging, eiste de officier dat de man het slachtoffer een schadevergoeding van vijfhonderd euro moet betalen. De raadsman vindt alleen bewezen dat zijn cliënt een stopteken tot twee keer heeft genegeerd.

De rechtbank doet op vrijdag 25 november uitspraak in deze zaak.

De Vallei