Bezoekers buigen zich over de maquette van het World Food Center.
Volledig scherm
Bezoekers buigen zich over de maquette van het World Food Center. © DG

Edenaren enthousiast over komst World Food Center naar kazerneterreinen

EDE - Het duurt nog wel een paar jaar voor de schop de grond in gaat, maar Ede kon dinsdagavond wel vast proeven van de komst van het World Food Center. De reacties waren veelal positief.

Het World Food Center (WFC) gaat er komen. Daar gaat wethouder Leon Meijer wel van uit, zei hij gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in de Mauritskazerne. Een kleine honderd nieuwsgierigen meldden zich daar om te horen wat er nu precies staat te gebeuren op de kazerneterreinen en hoe het staat met de plannenmakerij. ,,We hebben als coalitie afgesproken dat deze periode de kogel door de kerk gaat’’, aldus Meijer. ,,En wat mij betreft betekent dat dat het doorgaat.’’ Hij is optimistisch over de financiering en verwacht dat de eerste bouwwerkzaamheden in 2021 beginnen. 

Lees verder onder de foto.

Wethouder Leon Meijer informeert een goed gevulde zaal over het World Food Center.
Volledig scherm
Wethouder Leon Meijer informeert een goed gevulde zaal over het World Food Center. © DG

Ideeën

Het WFC bestaat straks uit meerdere onderdelen: wonen, bedrijvigheid, educatie, horeca en het zogeheten Experience Center waar kinderen (maar ook volwassenen) alles kunnen leren over voedsel en gezond eten. Dat centrum komt in de Mauritskazerne en het terrein eromheen. Gisteren konden Edenaren ideeën inbrengen, hun hart luchten, maar ook een excursie maken over het kazerneterrein. De meeste bezoekers toonden zich enthousiast, maar er waren ook zorgen over de bereikbaarheid en het groene karakter van de omgeving.

Jeffrey Floor uit Lunteren kwam uit nieuwsgierigheid en een beetje beroepsmatig. Hij is architect. ,,Ik vind het een mooi plan, waarmee Ede ook een hele stap voorwaarts maakt. Ik zie het wel zitten’’, zegt Floor. Hij staat achter de ideeën van het WFC en hoopt ook op de aangekondigde levendige toekomst. ,,Ik ga er zelf niet wonen. Ik heb net een huis in Lunteren gekocht. Toevallig ook vlak bij het station. Ik zie mezelf straks wel met de trein hier af en toe komen. Maar het moet dan wel echt levendig zijn.’’

Stormbaan

Arjen Feddes is net op de ENKA komen wonen en wilde wel eens weten wat er aan de overkant van het spoor staat te gebeuren. ,,Een leuk plan’’, vindt Feddes. ,,Ik vindt vooral de combinatie van wat hier te gebeuren staat mooi. En ik zie de verbinding tussen mensen die hier komen een goede zaak.’’ Hij had ook een idee voor de stormbaan op het terrein. ,,Daar werd vroeger op getraind. Het lijkt me leuk als je er straks iets kunt doen met gezondheid en duurzaamheid. Wat precies dat weet ik nog niet.’’

Els en Bert Borgman komen binnenkort te wonen op de Simon Stevinkazerne. ,,Ik heb meer dan 40 jaar ervaring in de horeca’’, meldt Bert. ,,Dat ziet er hier goed uit. We vinden de combinatie van wonen, bedrijven en educatie ook mooi. We hebben net de excursie gedaan. Echt super.’’ Hij heeft nog wel een advies. ,,Ik vind dat voor verbinding met het centrum van Ede er wel een brug over de Klinkenbergerweg moet komen. Dat moet echt.’’ Of die er komt is de vraag. Hij is nogal duur.

De Mauritskazerne. Hier moet een deel van het World Food Center komen.
Volledig scherm
De Mauritskazerne. Hier moet een deel van het World Food Center komen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei