Volledig scherm
© De Gelderlander

Edenaren nog hele weekend in de kou door gasstoring (video)

EDE - Honderden bewoners van de Edese wijk Maandereng zitten zaterdag in de kou door een omvangrijke gasstoring. Een woordvoerder van netbeheerder Liander meldt dat zo’n 500 huishoudens en bedrijven zijn getroffen door de gasstoring.

Naar verwachting zitten de Edenaren nog dit hele weekend zonder gas, aldus Liander. Water in de leiding is namelijk de oorzaak van de storing. Dat betekent dat bij elke bewoner de gaskraan dichtgedraaid moet worden voordat de leiding schoongemaakt kan worden. Liander begint zondag met die tijdrovende operatie.

Monteurs van het bedrijf zijn zaterdag al de hele dag aan het graven, op zoek naar het lek. Het werk gaat ook 's nachts door en dat kan geluidsoverlast geven.

Voor mensen met vragen heeft Liander een tijdelijk informatiecentrum geopend. Dat staat aan het Mondriaansplantsoen, ter hoogte van de Rembrandtlaan. Het informatiepunt is dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur open.

Om getroffen bewoners toch enige warmte te bieden, kunnen zij een straalkachel ophalen. Die krijgen zij mee na het opgeven van hun adres.

Compensatie
Ook heeft Liander een compensatieregeling ingesteld. Voor de eerste acht uur van de storing krijgen klanten 35 euro, voor elke vier uur daarna nog eens 20 euro. Aangezien de stroing zaterdag al vroeg begon (nog voor 10.00 uur) en naar verwachting tot na het weekend duurt, kan het bedrag aardig oplopen. Tot aan zondagavond middernacht (38 uur) gaat het om een bedrag van 175 euro. Het geld wordt binnen zes weken overgemaakt, aldus Liander.

'Steeds meer klachten'
„Vanmorgen kregen we de eerste melding van een bewoner. Daarop hebben we de meter gecontroleerd. Daarna de gaskas verderop in de straat. Ondertussen kwamen er steeds meer klachten binnen. Dan weet je dat het mis is", zegt Christian Imming van Liander.

Oorzaak
De storingsmonteur begroet steeds meer collega's. Rond lunchtijd staan er al vier busjes van de netbeheerder aan het eind van de Nicolaas Maesstraat. „We kennen de oorzaak niet en we weten niet waar we moeten zoeken. Ik heb net een rondje door de wijk gereden. Gekeken waar het pijpje brandt", zegt Imming.

Nog diezelfde zaterdagmiddag wordt duidelijk dat de problemen grote vormen aannemen. Winkels in het winkelcentrum De Stadspoort zitten zonder gas. Er zit water in de leidingen. „Die gaan ‘opkappen’, om verspreiding tegen te gaan.”

'Druk groot'
Er arriveert weer een storingsmonteur. Het is Jacob Boonen uit Harderwijk. Hangend tegen zijn auto hijst hij zich in de overall van Liander en wisselt zijn klompen voor de werkschoenen. Boonen herkent de problemen in Ede. „In Apeldoorn en Oldebroek heb ik hetzelfde meegemaakt. Ook daar liggen gasleidingen en waterleidingen tegen elkaar. Als de waterleiding lekt, wordt de druk op de gasleiding zo groot dat het water er in loopt. Kan hier ook zomaar aan de hand zijn.”

Hij wrijft zich in de handen. „Aan de slag! Hoe langer het duurt, hoe verder het gaat.”

Foute boel
Rinus Jansen uit de Rembrandtlaan, merkte zaterdagmorgen op zijn badkamer dat het mis was. „De temperatuur wordt automatisch geregeld. Nu was het koud. Toen ik belde, had ik 9 wachtenden voor me. Ik kwam er niet doorheen. Da's foute boel, dacht ik. Helemaal toen ik al die busjes van Liander door de straat zag rijden.”

Koffie
Klagen doet Jansen verder niet. „Ik heb een straalkachel. De boodschappen hadden we al gedaan.” In zijn handen houdt hij een dienblad met koffie voor de storingmonteurs van Liander. Die nemen de dampende mokken dankbaar aan. Want in de huizen mag de de temperatuur langzaam dalen. Buiten is het ook koud.

Woordvoerder van de hulpdiensten Rinse Westerduin over de gevolgen van de gasstoring.

Volledig scherm
© De Gelderlander
Rond de 1000 huishoudens in de Edese wijk Maandereng hebben sinds vanmorgen 7.30 uur geen gas. Oorzaak van de storing zou zijn dat er water in een gasleiding zit. Het incident is gezien de kou door hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 1. Hoe lang de storing nog gaat duren is onbekend.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei