Volledig scherm
Minstens de helft van de geplande glazen platen op deze impressie komen niet in het definitieve station terug.

Edes station wordt soberder in hoop nu wél bouwer te vinden

EDE - Minder glas, minder overkappingen en nog maar één tunnel die toegang geeft tot de perrons. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het ontwerp voor station Ede-Wageningen. Op deze manier moet het station nu wél gebouwd kunnen worden. 

Vorig jaar mislukte de aanbesteding omdat er geen bouwer was gevonden die binnen de begroting het station wilde bouwen.

Destijds was het bedrag ruim 81 miljoen euro. Omdat het uitstel sowieso al tot extra kosten leidt, is gevraagd om bezuinigingen door te voeren. Dat is nu gebeurd. 

Minder glas in de overkappingen 

De belangrijkste kostenbesparing is het wegnemen van glas uit de overkappen. Dat betekent een donkerdere spoortunnel en donkerder perrons. Maar door te variëren met glazen en gesloten delen ontstaat een meer divers en ook steeds wisselend lichtbeeld, in de ogen van de architect is het een soort bladerdak geworden. 

De tweede besparing is het weghalen van de luifel boven de winkels op het nieuwe stationsplein aan de westkant van het station. De prominente toren naast het station, die het station een bepaald karakter moet geven, blijft voorlopig in het ontwerp bestaan.

Geen westelijke entree tot de perrons

Volledig scherm
Drukte op het huidige perron. © Herman Stöver

Het meest ingrijpend voor de reizigers is het vervallen van de toegang tot de perrons vanuit de westelijke stationstunnel. Hierdoor kan deze fietstunnel vereenvoudigd worden.

Vooral voor wandelaars vanuit Ede betekent dit flink omlopen. Omdat de fietsenstalling inmiddels meer oostelijk is gepland, heeft het op fietsers minder effect. 

Als de verschillende partijen - provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail en de gemeente Ede - akkoord gaan, kan binnenkort opnieuw een aanbesteding in de markt worden gezet. De hoop is dan dat in 2024 het nieuwe station helemaal af kan zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei