Volledig scherm
Han Wilbrink met zijn geliefde berk. © DG

Edese boom omhakken? 'Als het moet, spring ik erin'

EDE - Een grote berk is al maanden een twistpunt onder bewoners van de Koelhorst in Ede. Een onverzettelijke buurman dwarsboomt het plan van de gemeente om nieuwe opritten voor de bewoners aan te leggen.

Bewoner Han Wilbrink (61) is als enige tegen het plan, omdat zijn geliefde boom dan moet wijken. De berk staat op gemeentegrond, enkele luttele meters voor de drive-inwoning van Wilbrink.

Frustrerend
Aan de Koelhorst is te zien dat de oneven helft van de straat nieuwe opritten heeft gekeregen. Aan de andere kant oogt het straatbeeld oud en ietwat vervallen. Al meer dan een jaar trachtten buurtbewoners hun oprit op te knappen, net zoals dat in de rest van de buurt is gebeurd. Tevergeefs.

„De wijk doet er inmiddels lacherig over", zegt aanspreekpunt Leendert van Vliet (56). „Maar frustrerend is het wel. Aan de overkant is de nieuwe bestrating al twee jaar geregeld."

Alles of niets
Het probleem: de boom wortelt alle kanten uit. „Het is alles of niets qua bestrating. Als de buren de opbollende stenen en wortels weghalen voor een nieuwe oprit, valt die boom met een rukwind zo om", legt Van Vliet uit. „De boom is veel te groot, niet mooi en er valt veel blad vanaf."

Zegen
Maar voor natuurliefhebber Han Wilbrink is de berk een zegen. „De boom levert mij schaduw en verkoeling op. Maar ook de werkwijze van de gemeente is verkeerd geweest. Die neemt mij helemaal niet serieus."

Hoger beroep
Donderdag dient de zaak opnieuw bij de rechter. Ditmaal, na een hoger beroep van Wilbrink, bij de Raad van State in Den Haag. Een woordvoerder van de gemeente laat weten het jammer te vinden dat de kwestie zo hoog is opgelopen, maar ziet de uitspraak 'met vertrouwen tegemoet'.

Wilbrink zegt tot het uiterste te gaan, mocht de gemeente met een cirkelzaag voor zijn huis verschijnen. „Ik ben bereid om vanuit mijn slaapkamerraam bovenin de boom te springen", waarschuwt hij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei