De broers Maurits en Martijn Groot Kormelink overhandigen het eerste exemplaar van Sabine Karssen van uitvaartzorg Troostrijk uit Ede
Volledig scherm
De broers Maurits en Martijn Groot Kormelink overhandigen het eerste exemplaar van Sabine Karssen van uitvaartzorg Troostrijk uit Ede © Vallei Advocaten & Mediators

Edese broers bedenken rouwbeleid voor bedrijven

EDE - Hoe ga je om met een collega op je werk die partner of kind heeft verloren? En moet je als chef nu wel of niet met zo iemand praten over zijn verdriet? Twee broers uit Ede hebben er een plan voor gemaakt.

Maurits en Martijn Groot Kormelink uit Ede brengen het vandaag naar buiten bij uitvaartzorg Troostrijk in Ede. Maurits is rouwtherapeut in Ede en eigenaar van ‘Maatwerk bij verlies’, een team van rouwdeskundugen. Zijn broer werkt als advocaat bij Vallei Advocaten & Mediators in Ede.

Martijn Groot Kormelink: ,,Zo’n half jaar geleden spraken we met elkaar over hoe je daar in een bedrijf het beste mee om kan gaan. We liepen er in de praktijk tegenaan. Zo zijn we op het idee gekomen om een Rouw Interventie Beleid te ontwikkelen.”

Rouwbeleid ontbreekt

Het is een protocol dat niet alleen bedoeld is voor bedrijven maar voor alle werkplekken waar mensen met rouw te maken krijgen. Groot Kormelink: ,,Op veel plekken ontbreekt een rouwbeleid, terwijl er in Nederland jaarlijks meer dan 150.000 mensen overlijden.”

Hun plan geeft zowel de werkgever als de werknemer een handleiding over hoe je om kan gaan met rouwende collega’s. Want moet je als chef nu wel of niet doen.

Quote

Als de werkgever zegt ‘neem vooral de tijd die je nodig hebt’dan klinkt dat zeer sympathiek en meelevend, het is echter niet de juiste aanpak.

,,Als de werkgever zegt ‘neem vooral de tijd die je nodig hebt’ dan klinkt dat zeer sympathiek en meelevend, het is echter niet de juiste aanpak. De werknemer krijgt impliciet de boodschap blijf thuis tot je je problemen hebt opgelost. Ook wordt het gesprek over het verlies daarmee uit de weg gegaan.” Bel daarom zelf regelmatig en zet het in de agenda, adviseert hij.

Collega’s en chefs moeten er zich ook van bewust zijn dat het enige tijd kan duren voordat het verlies pas in zijn volle omvang wordt ervaren. ,,Het is om die reden niet raar dat het na een tijdje ‘ineens’ slechter kan gaan met een werknemer.” 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei