Het OM stuurt jongeren voor steeds zwaardere zaken naar Halt. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Het OM stuurt jongeren voor steeds zwaardere zaken naar Halt. Foto ter illustratie. © Bureau Halt

Edese jongeren voor steeds zwaardere zaken naar Halt: ‘Tweede kans zonder strafblad’

EDE - Het Openbaar Ministerie stuurt jongeren voor steeds zwaardere zaken naar Halt. Niet alleen voor overtredingen als baldadigheid of alcoholbezit onder de 18, maar ook voor mishandeling, hacken en sexting, het verspreiden van seksueel getinte berichten, foto's of filmpjes. Dit heeft mede tot gevolg dat het aantal Halt-verwijzingen voor het eerst in jaren stijgt.

,,Er is sprake van een verdubbeling van de zware zaken”, zegt Esther Cornelissen, Halt-medewerker voor Ede, Wageningen en Renkum. Uit die drie plaatsen zijn vorig jaar 120 jongeren naar Halt verwezen.

Het jaar ervoor waren dit er nog 90. In heel Nederland zijn vorig jaar 16.088 jongeren doorverwezen, zo'n 1700 meer dan in 2018.

,,Waar de officier van justitie vroeger ervoor koos een jongere te laten voorkomen, wordt nu vaker de overweging gemaakt dat Halt passend is. Zodat de jongere nog een kans krijgt zonder strafblad", weet Cornelissen. 

Quote

Politie is steeds minder op straat en boa’s steeds meer. Hoe meer boa's mogen doorverwij­zen, hoe meer verwijzin­gen wij zien

Esther Cornelissen, Halt Ede

,,En de wachtlijsten bij de rechtbank zijn lang. Daar kan veel tijd overheen gaan. Wij zorgen er voor dat we binnen dertig dagen om de tafel zitten met jongeren en ouders. Dat is een stuk sneller.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei