Edese kerken in actie om lage inkomens te helpen met energierekening: ‘Hopen dat ze er warm voor lopen’
Tientallen kerken uit Ede en omstreken halen geld op om Edenaren te helpen die in de knel komen door de hoge energieprijzen. De actie Ede geeft warmte is bedoeld voor iedereen, kerkelijk of niet-kerkelijk.
In de tijd van enorm stijgende energieprijzen hoopt het Diaconaal Platform Ede (DPE) enkele tienduizenden euro’s op te halen. Het volledige bedrag wordt daarna verdeeld onder hen die gebukt gaan onder steeds hogere lasten, is het idee in een notendop.
Soortgelijke initiatieven werden eerder ontplooid in Apeldoorn en Deventer. ,,In die laatste stad is circa 30.000 euro bijeengebracht”, vertelt Jan de Kluijver namens het DPE. ,,Of wij een dergelijk bedrag bij elkaar krijgen, durf ik niet te zeggen. We doen allereerst een beroep op de burger-voor-burgergedachte. We hopen dat Edenaren er warm voor lopen.”
We beseffen tegelijk ook dat een extraatje via Ede geeft warmte de zorgen niet oplost
,,We beseffen tegelijk dat een extraatje via Ede geeft warmte de zorgen niet oplost. Maar de actie is een teken van verbondenheid. De een geeft, omdat het gemist kan worden. De ander ontvangt het als bemoediging en uit solidariteit.”
Energie-armoede
Om energie-armoede tegen te gaan, heeft de overheid maatregelen genomen om het leed te verzachten, meldt De Kluijver. Specifiek noemt hij de verlaging van de belastingen op de energierekening.
,,Die verlaging levert elk huishouden dit jaar 400 euro voordeel op. Wie een goed geïsoleerd huis en een meerjarig energiecontract heeft, wordt door die hogere prijzen nog vrijwel niet geraakt. Terwijl iemand die in een tochtig huis woont met een variabel contract en een laag inkomen denkt: hoe lang kan ik dit nog betalen?”
Hart onder de riem steken
,,Die mensen zijn ondanks allerlei steunmaatregelen, ook vanuit de gemeente, op jaarbasis soms tot wel 1500 euro extra kwijt. Juist zij hebben niet de financiële ruimte om zulke tegenvallers op te vangen. Dat onderscheid tussen rijk en arm valt vanuit de overheid lastig te tackelen, zo blijkt. Wij willen iets doen om deze gedupeerden in elk geval een hart onder de riem te steken.”
De Kluijver zegt dat op de bankrekening van het in het leven geroepen Noodfonds in korte tijd circa 8000 euro is overgemaakt. Hij hoopt dat de aandacht die de actie op allerlei manieren krijgt (‘via de media, maar ook via kerknieuwsbrieven’) extra financiële slagkracht oplevert.
Mensen met een laag inkomen zijn ondanks allerlei steunmaatregelen op jaarbasis soms tot wel 1500 euro extra kwijt
Via schuldhulpverlening
Tegelijk wordt in de tweede week van mei de digitale deur geopend voor mensen die hulp nodig hebben. ,,Op onze website diaconaalplatformede.nl staat dan een online-aanmeldformulier. Vragen kunnen gesteld via edegeeftwarmte@gmail.com. Ook proberen we op andere manieren onze doelgroep te bereiken. Bijvoorbeeld via schuldhulpverlening, inkomensconsulenten van de gemeente Ede en Humanitas.”
De Kluijver voegt toe dat de actie Ede geeft warmte niet alleen is bestemd voor mensen die aan de verschillende kerken zijn verbonden. ,,Ook voor niet-kerkelijk betrokken Edenaren. Zij die misschien wel vaker in een sociaal isolement zitten, hen roepen wij op zich te melden. Aan de andere kant geldt dat elke inwoner, vereniging dan wel bedrijf in de gemeente Ede een bedrag kan overmaken om dit o zo noodzakelijke initiatief te steunen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sportclubs proberen op allerlei manieren energiekosten te drukken: ‘Warmteopslag en warmtepompen komen steeds dichterbij’
De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat sportclubs versneld maatregelen nemen om kosten te drukken. Van het aanbrengen van zuiniger ledverlichting tot het vervangen van een gasgestookt frituur. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Met video
Fans moedigen emotionele Rob de Nijs aan om door te zingen tijdens slotoptreden
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Zwemvierdaagse Ede is meer dan alleen baantjes trekken
‘Tien, negen, acht...’ Niet veel later sprong oud-topzwemmer Maarten van der Weijden met vooral jeugdige deelnemers in het water voor de slotdag van de Zwemvierdaagse in Ede.
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Energierekening
Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede. -
PREMIUM
Groot verdriet na fatale rit naar McDonald’s: ‘Je beseft niet wat je ons hebt aangedaan’
,,Je beseft nog steeds niet wat je ons hebt aangedaan. Hoe kan dat ook... Wij beseffen het zelf ook nog niet, het is te onwezenlijk.” De woorden van de moeder van Endrik Waaijenberg (18) komen indringend en hard binnen in een bomvolle rechtszaal in Zutphen.
In samenwerking met indebuurt Ede