Edese ‘Max Verstappen’ (83) wint NK Scootmobiel: ,,Ik heb niet eens zo'n ding”

EDE - Ton Harlaar won het NK Scootmobiel op het circuit in Zandvoort. De krasse Edenaar (83) had niet verwacht dat hij zou winnen.

Net als vorig jaar reisden twee teams van buurthuis De Meerpaal af naar Zandvoort, toen werd een derde plaats behaald. ,,Het gaat me vooral om het uitje”, zegt hij. ,,Ik heb niet eens een scootmobiel, die stonden klaar op het circuit in Zandvoort. Ik mag meedoen omdat ik ouder ben dan 70 jaar. Volgende week word ik 84.”

Vorig jaar werd het NK Scootmobiel gekenmerkt door valpartijen, waarbij een deelnemer een heup brak. De maximumsnelheid werd daarom verlaagd naar 9 kilometer per uur en een scherpe bocht werd uit het parcours geschrapt.

Quote

Ik grap wel eens dat ik de Max Verstappen van Ede ben

Ton Harlaar

Dit jaar regende het. Volgens de regerend Nederlandse kampioen waren de weersomstandigheden van invloed op zijn prestaties. Harlaar: ,,Ik grap wel eens dat ik de Max Verstappen van Ede ben, die doet het ook altijd goed op een natte baan.”

Harlaar woont sinds zeven jaar in Ede, maar zijn Rotterdamse accent is niet te missen. ,,We zijn hier komen wonen toen mijn vrouw Parkinson kreeg. Mijn dochter woont in Ede met onze kleinkinderen. Ik vermaak met hier goed en heb veel vrienden en kennissen hier.”

Aandacht voor verkeersveiligheid

Het kampioenschap is georganiseerd door Stichting Gouden Dagen. Een stichting die het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen tot doel heeft. Met het evenement vraagt zij daarnaast aandacht voor mobiliteit en verkeersveiligheid.

Harlaar is blij met het initiatief. ,,Een hoop mensen kunnen niet goed omgaan met hun scootmobiel, dus je moet laten instrueren en goed op de verkeersregels letten. Je moet ook niet te bang zijn. Voor mensen die eenzaam zijn en nergens meer komen, kan zo'n scootmobiel echt een uitkomst zijn.”

Volledig scherm
Ton Harlaar is Nederlands kampioen geworden op het NK Scootmobiel. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei