Volledig scherm
© Herman Stöver

Edese mbo-studenten maken feestje van sloop techniekgebouw

EDE - Na 41 jaar dienst moest het oude techniekgebouw van ROC A12 in Ede worden gesloopt. Woensdagavond namen mbo-studenten op grootse wijze afscheid van het bouwwerk.

Onder de naam 'Theater van de Sloop' kregen bezoekers een schouwspel te zien waarbij video's en acts elkaar afwisselden.

Lichten en muziek
Zo voerde skater Pascal Tan (ook televisiepresentator) capriolen uit in het oude gebouw, waarbij hij al stuntend een verdieping lager bereikte. Daarnaast lieten studenten een dans zien, ondersteund met flitsende lichten en muziek. En plots kwam daar de kraanwagen, tot dan toe op de achtergrond, in beweging. Bezoekers zagen hoe de muur van het oude techniekgebouw eraan moest geloven. Met een laatste druk op de knop kon heel Ede nog genieten van een vuurwerkshow.

Puzzelstukjes
Na afloop stond Ruben Karsten (21) lachend in zijn handen te wrijven. „Heb je zoiets ooit eerder gezien?" Hij is laatstejaars student 'junior producer' en had voor het Theater van de Sloop de regie en coördinatie in handen. „Ik heb gezorgd dat de puzzelstukjes op de juiste plek kwamen." Het evenement begon nog wel als een grapje. „We stelden onderling voor om een feestje van de sloop te maken."

In totaal werkten ruim 40 mbo-studenten mee aan de avond, zij verzorgden de belichting tot aan de beveiliging.

Hard nodig
„We nemen afscheid van een gebouw met eigen historie", zegt Toine Schinkel, lid van het college van bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep waartoe het ROC A12 behoort. Tijdens het evenement maakte hij zijn entree in de auto van het raceteam van A12. De sloop was volgens Schinkel hard nodig. „De isolatie in het techniekgebouw stamde uit de jaren 70, we hadden de hele wijk kunnen verwarmen.".

In mei wordt gestart met de bouw van het nieuwe, moderne Technova College. Dat zal het oude techniekgebouw vervangen. Ruben Karsten gaat dat niet meer meemaken. „Maandag doe ik eindexamen."

De Vallei