Volledig scherm
Dhjana S. © DG

Edese opgepakt voor publiceren foto’s agenten in Poke-A-Cop Go

ROTTERDAM – De politie in Rotterdam heeft een 51-jarige vrouw in Ede aangehouden in verband met een website waarop foto’s van agenten zijn gepubliceerd. Het gaat om de linkse activiste Dhjana S.

De politiemensen zijn herkenbaar afgebeeld op Pokémon-figuren en op enkele afbeeldingen lijken bezoekers te worden aangespoord virtueel stenen te gooien naar agenten. Via de website lijkt het alsof een spel kan worden gespeeld onder de naam Poke-A-Cop Go.

Bricks
In de handleiding van dat spel staat: 'Voor deze real-life game gebruik je natuurlijk geen virtuele Bricks, maar echte. Echte Bricks kan je in je dagelijkse omgeving genoeg buiten vinden, maar als je een voorraad wil aanleggen kan je ook bij bouwmarkten terecht'

Arrestatie
De vrouw werd vorige week vrijdag thuis aangehouden wegens opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging. Haar arrestatie werd aanvankelijk stil gehouden om „niet te wrijven in een vlek”, bevestigt de politie vrijdag. In een interne communicatie noemt korpschef Frank Paauw de publicatie van de foto’s van politiemensen „onacceptabel”. Die mededeling kwam vrijdag via De Telegraaf naar buiten.

Zwarte Piet
De foto’s en het ’spel’ zijn inmiddels offline gehaald, aldus de politie. Wel circuleren op diverse sites foto’s van de agenten met opmerkingen over hun optredens tijdens demonstraties tegen Zwarte Piet. Die gaan vooral over de vraag of ze zich correct hadden gedragen tegenover betogers.

De vrouw is inmiddels op vrije voeten. Zij krijgt waarschijnlijk via het Openbaar Ministerie een schikking aangeboden.

Satire
S. zegt dat het om satire gaat. „Ik denk dat men het gevoel van humor kwijt is als je dat niet snapt. Ik schrijf er ook onder: nu ff serieus. Er is geen app.” S. heeft het bericht inmiddels online gehaald. Noodgedwongen zegt ze. „Op deze manier kreeg ik de laptop van mijn zoon terug. Als activist had ik het er moeilijk mee om het bericht te verwijderen.”

Boos
Op diverse andere sites is het volledige bericht nog wel te lezen. Waarom ze heeft opgeschreven? „Ik was boos vanwege het vele politiegeweld van de afgelopen tijd. Soms zal de politie zich er echt toe genoodzaakt zien. Maar het is er teveel. Daar had ik een blog over kunnen schrijven, maar ik wilde iets ludieks.”

Geen spijt
S. is inmiddels al weer op vrije voeten. Ze heeft geen enkele spijt, herhaalt ze nog eens. „Mijn boodschap was er voor activisten: zo van pas op, deze agenten gebruiken geweld. En ik wil de politie laten zien dat ze gezien zijn.” S. verwijst onder meer naar de gang van zaken rond de dood van Mitch Henriquez, die vorig jaar overleed na zijn aanhouding in het Haagse Zuiderpark. „Ik ben niet bezig met een heksenjacht op agenten. Wat juist gebeurt is dat de linkse beweging weer gecriminaliseerd wordt. Terwijl we oogluikend toestaan dat agenten meer geweld gebruiken.”

Volledig scherm
Een van de gewraakte plaatjes uit Poke-A-Cop Go.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei