Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rink Hof

Edese Post en Veenendaalse Krant verdwijnen

EDE - Vanaf 1 januari kennen Ede en Veenendaal beiden nog maar één huis-aan-huiskrant. De Edese Post en de Veenendaalse Krant verdwijnen. 

De naamrechten van de Edese Post worden door DPG Media verkocht aan BDU Media. Andersom verkoopt BDU de naamrechten van de Veenendaalse Krant aan DPG Media. Beide uitgevers laten vervolgens de betreffende krant verdwijnen.  

'Gevolg van ontwikkelingen in de markt’

Jan van Dun, Directeur Local Media bij DPG Media, noemt het een logische gevolg van ontwikkelingen in de markt. ,,De populariteit van de bladen neemt niet af, maar de adverteerder kiest vaker voor digitale mogelijkheden. Dat in combinatie met stijgende kosten voor drukken en bezorging zorgt ervoor dat vrijwel alle uitgevers het er over eens zijn dat in veel steden niet meer met twee weekkranten te werken is.’’ Van Dun wijst ook op de duurzaamheid. ,,Er zijn gemeenten die ons aanspreken op het feit dat er zoveel papier gebruikt wordt.’’

En dus kijken uitgevers samen naar de gebieden waar ze het sterkst zijn. BDU is dominant in Ede, DPG Media in Veenendaal. 

‘Vervelend voor de jongere medewerkers’

Aart Aalbers is in Veenendaal een van de bekende gezichten van de Veenendaalse Krant en schrijft onder andere columns voor het blad van de BDU: ,,We hebben het donderdag te horen gekregen. Ik zag het al een beetje aankomen, het is geen verrassing. Je hoopt dat het jouw krant niet overkomt. Ik vind het vooral vervelend voor de jongere medewerkers, ik ben al over de zestig. Ik ga dan waarschijnlijk mijn pen neerleggen.”

En dat doet hem wel zeer. ,,Want ik heb dit werk altijd met ontzettend veel plezier gedaan. Voor het nieuws is het wel een verschraling dat je niet meer de Veenendaalse Krant én de Rijnpost hebt.”

Verschraling

Gerard van Wijk volgt al 22 jaar de politiek voor de Veenendaalse Krant. Ook voor hem was het geen verrassing. ,,Je wist dat het eraan zat te komen omdat het op meer plaatsen al is gebeurd. Ik vind het wel een verschraling van het nieuwsaanbod.” 

Van Wijk is al gepensioneerd maar volgt nog steeds de gemeentepolitiek. ,,Ik ga vooral de vele contacten missen die je met de mensen had.  Maar de raadsvergaderingen van Veenendaal die vaak tot diep in de nacht duurden, dat ga ik niet meer missen.”

Met pijn in het hart

Norbert Witjes, hoofd content bij BDU zegt dat de uitgeverij met pijn in het hart afscheid neemt van Veenendaal. ,,Uiteraard. We hebben lang ons best gedaan om ook daar een goede krant en website te maken. Dat zijn uitgeverij in Ede verder gaat en niet in Veenendaal heeft volgens Witjes vooral te maken met de uitkomst van de onderhandelingen. ,,Je kijkt dan naar alle facetten en uiteindelijk is dit er uit gekomen.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei