Volledig scherm
De Eder Heide in de herfstzon. © Herman Stöver

Edese SGP maakt zich zorgen over bomengroei op de hei

EDE - Het is de Edese SGP-gemeenteraadsleden Pieter Kool en Arnold Versteeg opgevallen dat de heide aan de noordkant van de N224 bij Ede steeds meer begroeid raakt met jonge boompjes. Ze maken zich zorgen over de toekomst van de hei en hebben vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Het duo is met name over het heidegebied bij de Langenberg, dat dienst doet als hondenuitlaatgebied. ,,Wie vanaf de Rijksweg de Verlengde Arnhemseweg oprijdt richting Arnhem, ziet net als het bos ophoudt, links de heide liggen. Althans…hier begon de heide. Nu zien we vooral jonge boompjes de heide overwoekeren. Wat de SGP betreft is dat niet de bedoeling. Want net als het bos is ook de heide kenmerkend voor Ede. Dat betekent dat we daar zuinig op moeten zijn’’, aldus de twee raadsleden.

Knelpunten

Het terrein is eigendom van Defensie, maar ook beschermd Natura 2000 gebied, en omdat honden er mogen loslopen, mogen er geen schapen grazen en krijgen jonge boompjes de kans om op te schieten. Kool en Versteeg constateren echter dat de provincie Gelderland een beheerplan voor de Veluwe heeft vastgesteld. Daarbij was ook een aantal knelpunten vastgesteld, waaronder juist het gebrek aan beheer. Als dat niet verandert zal de heide uiteindelijk verdwijnen en bos worden.

De SGP'ers willen van het college weten of een hondenlosloopgebied wel in dit beschermd natuurterrein past, vooral omdat er geen beheer gepleegd wordt en het dus op termijn zou verdwijnen. Daarnaast vragen ze B en W om in gesprek te gaan met Defensie om te kijken of de jonge boompjes kunnen worden verwijderd, zodat de heide in stand blijft.

Volledig scherm
Basisschoolleerlingen helpen in 2011 mee met opschonen van de Eder Heide. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei