Volledig scherm
Een aanhanger van Islamitische Staat met de vlag van IS, foto ter illustratie. © anp

Edese Syriëgangster werkt aan nieuwe start én gaat in beroep tegen veroordeling

EDE/ ARNHEM -Syriëgangster Senabel Al N. uit Ede heeft haar celstraf er op zitten, maar moet toch nog een keer voor de rechter verschijnen. Zowel de vrouw zelf als het openbaar ministerie willen dat een hogere rechter nog een keer naar haar zaak kijkt.

Het hoger beroep dient komend voorjaar. Ondertussen heeft Al N. (35) haar straf van 20 maanden cel uitgezeten. Ze is daarna niet in Ede gaan wonen - waar haar twee jonge kinderen bij opa en oma verblijven - maar in Arnhem.

Ze doet dit om een nieuwe start te kunnen maken. Ze vertelt dat ze actief meedoet aan een reclasserings- en resocialisatietraject. Zo praat ze elke week met een theoloog over haar geloofsbeleving.

Met hulp van de gemeente probeert ze een baan te vinden. Ze hoopt over niet al te lange tijd de zorg voor haar twee kinderen van haar ouders te mogen overnemen.

Koeweit

Al N. is geboren in Koeweit, haar familie komt uit Irak. Het gezin woonde in Ede, van waaruit Senabel en ook haar broer afreisden naar IS-gebied. Haar broer zou daar zijn omgekomen.

Senabel - inmiddels moeder - wilde in januari 2018 terugkeren naar Nederland en is toen meteen opgepakt. Ze ontkent niet in IS-gebied te zijn geweest, maar wel dat ze zich bij IS aansloot. ,,Het leek er in eerste instantie op dat IS onderdrukte mensen in Irak en Syrië kwam helpen”, zei ze tegen de rechtbank.

IS-vlag

De rechter geloofde haar niet, onder andere vanwege een foto waarop ze in legerkleding met een kalasjnikov en IS-vlag staat. Ze kreeg twintig maanden cel, tien maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

Een OM-woordvoerder laat weten dat hoger beroep is aangetekend ,,om zeker te zijn van de mogelijkheid nog eens goed naar de zaak te kijken.” 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei