Volledig scherm
Vrijwilligers testen de fiets uit. Foto: Herman Stöver

Een duofiets om samen op weg te gaan

BENNEKOM - Duofietsen zijn ideaal om met iemand te fietsen die dat zelf niet meer kan. Maar hoe vind je vrijwilligers? Daarvoor is stichting Fietsmaatjes Gelderse Vallei in het leven geroepen.

Zaterdag was de eerste bijeenkomst voor vrijwilligers in Bennekom.

Op een duofiets zit je op stoeltjes naast elkaar. Net als in een auto kan maar een van de twee sturen. De fiets heeft trapondersteuning. Het project Fietsmaatjes Gelderse Vallei komt voort uit het wijkfeest Via del Popolo dat bewoners van de Bennekomse Diedenweg in mei 2016 hielden bij de doorkomst van de Giro in het dorp. Er werd toen ook iets georganiseerd voor een goed doel. „Dat werd een bijdrage aan een duofiets voor de Zonnebloem die zich inzet voor mensen met een beperking", vertelt Anja Kroodsma, een van de initiatiefnemers. Want het is toch heerlijk om ook als je minder mobiel bent lekker buiten te kunnen fietsen."

Hersenletsel on Tour
De buurtgenoten ontdekten echter ook dat veel van dit soort fietsen niet optimaal gebruikt wordt. „Het belangrijkste bleek het vinden van vrijwilligers om mee te gaan", zegt Kroodsma. Voor twee fietsen gaan ze nu vrijwilligers en deelnemers bij elkaar brengen: een van de Zonnebloem, die in maart wordt afgeleverd, en een van Hersenletsel on Tour, die bij de woonlocatie van Siza aan de Schoolstraat staat.

Vreemden
„Ik ben nu twee jaar met pensioen, mijn vrouw is overleden, ik heb genoeg tijd, ben sportief en vind dit een goed initiatief", vat vrijwilliger Jan Teunissen zijn motivatie kort samen. De oud-speler van het eerste van SV Bennekom is na het lopen van enkele marathons al jaren een liefhebber van de racefiets. En zo zijn er deze ochtend meer gepensioneerde sportievelingen, naast enkele werkenden van in de veertig en vijftig. Dat hij straks met vreemden op pad gaat, vindt Teunissen prima. „Ik heb 27 jaar op een middelbare school gewerkt en sta nergens meer van te kijken", lacht hij.

App
De eerste deelnemers hebben zich ook al gemeld, onder meer via de Zonnebloem. Een van de afspraken is om de vrijwilligers binnenkort in tweetallen de beschikbare duofiets te laten ervaren. De organisatie wil uiteindelijk toe naar een app waarin iedereen makkelijk kan zien waar en wanneer een duofiets beschikbaar is en je je kunt aanmelden als fietser of meefietser. Dat houdt de organisatie zo makkelijk mogelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei