Een enkele teruggekeerde jihadist in Ede, burgemeester voelt zich 'machteloos'

EDE - Ede kent een enkele teruggekeerde Jihadist die af zijn gereisd naar IS-territorium. Dat zei burgemeester René Verhulst gisteravond in het NPO radio 1-programma Dit is de dag. Verhulst zegt niet in te kunnen schatten of deze mannen of vrouwen nog gevaarlijk zijn. En daar maakt hij zich zorgen over. 

Verhulst zegt zich als burgemeester machteloos te voelen. 

Burgemeesters worden volgens Verhulst wel geïnformeerd over de terugkeer van jihadisten, maar kennen vaak het fijne niet van een zaak. ,,En dat is gevaarlijk. je weet niet wat iemand denkt.’’

Verhulst concludeert dat een terugkeerder wel allerlei voorzieningen van en gemeente geniet, maar dat de gemeente tegelijkertijd niet weet of iemand nog verkeerde plannen heeft. Bovendien heeft de burgemeester geen instrumenten om iets te doen om te zorgen dat iemand op het rechte pad blijft. 

Geen onrust

Volledig scherm
René Verhulst is de nieuwe burgemeester van Ede. © Johan vd Heijden

Van onrust over teruggekeerde jihadisten is in Ede nog geen sprake geweest zegt de burgemeester. Ook is hij zelf nog niet in gesprek gegaan met terugkeerders. 

Echt concrete ideeën om burgemeesters handvatten te geven, heeft Verhulst nog niet. Hij denkt onder meer aan een schuldbelijdenis door de terugkeerder. Andere opties zouden door de politiek in Den Haag moeten worden gezocht.  

Over terugkeerders uit IS-gebied in Ede is weinig bekend. Het verhaal van een Edese vrouw die terugkwam, is wel bekend. Zij ontkent deelname aan de gewapende strijd bij IS. 

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei