De ingang van de schuilkelder van het Kröller-Müller Museum die in 1940  gebouwd is om de collectie van het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te brengen.
Volledig scherm
PREMIUM
De ingang van de schuilkelder van het Kröller-Müller Museum die in 1940 gebouwd is om de collectie van het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te brengen. © Herman Stöver

Een kijkje in de schuilkelder, waar de kunst van Kröller-Müller de oorlog overleefde

EDE - Bood de spreuk boven de ingang bescherming? Wie was Sam van Deventer? Hoe brachten ruige Canadese militairen de peperdure Van Goghs weer terug naar het museum? Het zijn de verhalen die de schuilkelder van het Kröller-Müller Museum machtig interessant maken, want verder is de ruimte gewoon leeg en kaal.

De schuilkelder, gebouwd in 1940, is dit najaar voor het eerst open voor publiek. Na een kleine zoektocht met een routekaartje door het bos, tip: volg vooral de menigte, doemt de opvallende toegangspoort van gemetselde baksteen op. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei