Karel Loman (rechts) en Antonie de Ridder houden een gezamenlijke expositie in Cultura.
Volledig scherm
Karel Loman (rechts) en Antonie de Ridder houden een gezamenlijke expositie in Cultura. © Herman Stöver

Een wereld maken die vriendelijker is dan de echte wereld

EDE - Het heeft dertien jaar geduurd, maar nu is het zover: de Edese schilder Karel Loman en beeldhouwer Antonie den Ridder uit het Utrechtse Elst exposeren weer samen. ,,Je moet de toeschouwer verleiden om langer te blijven kijken.”

De nieuwe tentoonstelling in de Cultura Galerie in Ede is volgens de kunstenaars geen herhalingsoefening. ,,Het is een hele andere expositie geworden dan toen”, zegt beeldhouwer Antonie den Ridder.

,,Dertien jaar geleden exposeerden we in Huis Kernhem in Ede. Dat heeft enorm hoge plafonds, dus koos ik ervoor om grote beelden neer te zetten. Ik wilde uitpakken en de hele breedte van mijn werk laten zien.” 

Rivier die de doden van de levenden scheidt

Nu heeft De Ridder ervoor gekozen om twee thema’s uit te lichten die hem op dit moment bezighouden. ,,Dat zijn ‘The Garden’ en ‘Styx’, de rivier uit de Griekse mythologie die de doden van de levenden scheidt. In deze tentoonstelling heb ik allerlei soorten steen gebruikt, zoals groen basalt, roze marmer, Belgisch hardsteen en blauwaderig albast.”

Het werk van beeldhouwer Antonie den Ridder en schilder Karel Loman heeft volgens het duo raakvlakken met elkaar. ,,Ik werk met steen, dan pak je automatisch terug op het verleden. Het is beeldhouwen op een conservatieve manier. Karel grijpt terug op de expressionistische schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw. Ook vinden we allebei esthetiek erg belangrijk."

Iets lelijks weglaten

Je moet de kijker verleiden om langer te blijven kijken, aldus Den Ridder. ,,Zo heb ik bij Karel de indruk dat hij het landschap corrigeert en iets lelijks weglaat. Dat is de macht van de schilder.”

Karel Loman is dat met Den Ridder eens. ,,Ik schilder het landschap zoals ik het graag zie en denk dat het voor mensen betekenis heeft. Dat doe ik vooral in heldere kleuren. Ik zoek toch een wereld die vriendelijker is dan de werkelijke wereld. Ik zeg weleens dat mijn fantasie op stap gaat met het landschap.”

Quote

Ik zoek toch een wereld die vriendelij­ker is dan de werkelijke wereld.

Karel Loman

Waar de Edese schilder het liefst landschappen afbeeldt, is de Griekse mythologie één van de inspiratiebronnen van Den Ridder. ,,Die spreekt me al aan sinds ik een kind was. Door dingen die er in mijn persoonlijke leven zijn gebeurd, heeft dat thema een enorm gewicht gekregen. De rivier Styx is de scheidslijn tussen leven en dood, waarbij de levenden aan de oever naar de doden roepen. Afscheid nemen overkomt iedereen.”

Een redeloze drang om zich voort te planten 

De andere beelden op de tentoonstelling behoren tot de groep werken ‘The garden.’ ,,Daarbij gaat het erom wat je tegenover de dood kunt stellen in een wereld die bijna een redeloze drang heeft om zich voort te planten en te groeien. Ik denk dan aan zaden in omsloten vormen, die ik open moet breken om licht te brengen. Dat staat voor mij voor beschutting en het koesteren van leven.”

Quote

Elke week schilder ik samen met mijn dochter en praten we over ons werk.

Karel Loman

De 75-jarige Loman beleeft nog steeds veel plezier aan het schilderen. ,,In mijn tuin of in de omgeving van Ede zie ik prachtige dingen. Elke week schilder ik samen met mijn dochter en praten we over ons werk. Dat stimuleert enorm.” 

Volgens hem herkennen mensen in zijn landschappen soms Italië of Frankrijk. ,,Dat vind ik niet zo belangrijk, want ieder heeft zijn eigen beleving. Maar het zou best mooi zijn als iemand door een veld in Frankrijk rijdt en denkt: het is net een Loman.”

Kinderen schilderen in de stijl van Karel Loman

Op zaterdag 8 februari kunnen kinderen van alle leeftijden creatief aan de slag in de Cultura Kindergalerie aan de Molenstraat 45 in Ede. Teken- en schilderdocent Juliette Calis geeft tussen 14.00 en 16.00 uur een gratis workshop waarbij kinderen landschappen in heldere kleuren kunnen schilderen zoals Karel Loman.

De eindresultaten worden geëxposeerd in de Cultura Kindergalerie en na afloop van de expositie mogen de kinderen hun werken mee naar huis nemen. In de kindergalerie komen steeds verschillende thema’s en technieken aan bod, gekoppeld aan de expositie die op dat moment te zien is.

,,Ik vind het belangrijk dat kinderen op de tentoonstelling kunnen kijken en dan iets gaan maken. Het is niet zomaar een beetje schilderen of knutselen. Het landschap van Karel Loman is de inspiratiebron”, zegt curator Elise Huijberts van Galerie Cultura. De tentoonstelling ‘Intermezzo’ is tot en met 14 maart te bezichtigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei