Volledig scherm
PREMIUM
Opnames van de operatie Pegasus. De voertuigen zijn authentiek en in bruikleen van het Oorlogsmuseum Arnhem. Herman Rolleman staat achteraan en de cameraman is Rick Kingma. De figuranten komen van het ROC. © Herman Stover

Eerbetoon in film aan verzetshelden Operatie Pegasus: ‘Ze waren onbeschrijfelijk dapper’

EDE - In november 1944 ging Operatie Pegasus van start. Honderden Britse parachutisten, ondergedoken in de provincie Gelderland, werden geëvacueerd. Herman Rolleman maakt anno 2020 een documentaire over deze riskante actie. 

Voor Herman Rolleman is filmen zijn leven. ,,Het is een hobby die uitgroeide tot mijn werk.’’ De inwoner van Voorthuizen verbond tien jaar geleden zijn filminteresse met zijn interesse voor de Tweede wereldoorlog.

,,Ik begon met het opnemen van interviews met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Na een paar jaar had ik een aardig archief opgebouwd met fascinerende verhalen. De gemeente Ede kwam op een dag met het voorstel om deze op het grote doek af te spelen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei