Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede spreekt belangstellenden in Lunteren toe tijdens de opening van het Molukse monument. © Herman Stöver

Eerbetoon in Lunteren aan eerste generatie Molukkers

LUNTEREN - De Dorpsstraat in Lunteren liep zaterdag aan het eind van de middag helemaal vol toen burgemeester René Verhulst het Molukse monument onthulde. 

De straat werd verrijkt met een vlerkprauw, ook wel de 'uitleggerkano' genoemd,  de typsiche boot waarmee de Molukse bevolking alle eeuwen de afstanden tussen de eilandjes overbrugt. Het is een blijvend gedenkteken aan de eerste bewoners van de Molukse wijk in Lunteren. 

Het bronzen kunstwerk is gemaakt door Maurice den Boer, die het ontwerp van Jaïr Pattipeilohy  uit Tiel gestalte gaf.  In de zuil van natuursteen staan de namen van de eerste bewoners van de Molukse wijk. 

'Di tengah ombak'

Het monument draagt de naam 'Di tengah ombak', wat letterlijk 'Te  midden van de golven' betekent en verwijst naar de woelige periode die de eerste generatie Molukkers doormaakte toen ze in Nederland aankwam. Pattipeilohy koos ook voor deze naam, omdat het de titel is van een christelijk lied en juist het geloof de Molukkers in deze periode op de been hield. Dat het monument midden in de stad staat, is bewust gedaan om de band tussen de Molukkers en de Lunterense samenleving te onderstrepen. 

Voor de realisatie van het monument ontving de Molukse gemeenschap een bijdrage uit het Prins Bernard Cultuurfonds en betaalden ze ook 'uit eigen zak' mee om tot een bedrag van 6.000 euro te komen. Omdat de totale kosten geraamd werden op 16.600 euro paste de gemeente Ede het verschil bij door dde post 'reserve kunstaankopen' aan te spreken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei