Volledig scherm
Rechtbank © ANP XTRA

Ex-hulpverlener Hoenderloo Groep vrijgesproken van mensenhandel, wel cel voor fraude

De 33-jarige pedagogisch medewerker Kaçem B. uit Apeldoorn is vandaag vrijgesproken van het seksueel uitbuiten van drie jonge vrouwen en het witwassen van winsten. Wel is hij veroordeeld tot vijf maanden cel wegens uitkeringsfraude door 70.000 inkomsten te verzwijgen bij de uitkeringsinstantie.

De Hoenderloo Groep heeft ook een opvanglocatie in Deelen, ten noorden van Arnhem en Ede.

De rechtbank in Arnhem vindt niet bewezen dat de pedagogisch medewerker drie jonge kwetsbare en beperkte vrouwen in de prostitutie heeft geworven of gedwongen tussen maart 2015 en juni 2017. 

De manier van werken leek niet ongebruikelijk in de wereld van zelfstandig sekswerkers, en ook was de verdeling van het geld niet ongebruikelijk, gezien wat de verdachte voor de drie vrouwen regelde: vervoer, onderdak, advertenties, en dat alles zonder bewijs voor dwang.

Niet bewezen

De officier van justitie had vier jaar cel geëist. In de straf woog de rechtbank mee dat B. veelvuldig onderwerp van gesprek was in de media, nu een van de drie aangeefsters hem zegde te kennen via het schoolplein van de Hoenderloo Groep waar hij werkte.

De rechtbank zei met nadruk dat ook het werven van die aangeefster daar niet is bewezen.

Huilend

Een van de slachtoffers hoorde het vonnis huilend van ongeloof aan. De verdachte en advocaat waren er niet. De vrouwen stonden de helft van hun verdiensten aan B. af, vaak nog aangevuld met een onkostenvergoeding.

Maar zo gauw ze wilden stoppen met het werk liet hij zijn andere kant zien, zeiden de vrouwen. Volgens hen werd hij dan boos, manipulatief en dwingend en dreigde hij naaktfoto’s van ze openbaar te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei