Volledig scherm
Het koor Otto Voci tijdens een repetitie. © Herman Stöver

Experiment van een klein koor in een grote kerk

EDE - Het dubbelkwartet Otto Voci is het enige kleine ensemble dat meedoet aan het festival Koren op weg naar de Kerst in de Oude Kerk in Ede. ,,Zo'n grote kerk is voor ons ook wel een experiment."


Tussen alle grote koren die op zaterdag 22 december te horen zijn tijdens Koren op weg naar de Kerst in de Oude Kerk in Ede, is Otto Voci een beetje een vreemde eend in de bijt. ,,In Ede vind je maar weinig kleine koren. Dat heeft denk ik met de kerkelijke traditie van Ede te maken", zegt koorlid Aad Bink. Ook het repertoire dat het uit acht personen bestaande acapellakoor uitvoert in de Oude Kerk is net even anders. ,,We wilden eigenlijk iets internationaals doen in plaats van de standaard kerstliederen. Daarom gingen we op zoek naar bijvoorbeeld Franse of Portugese liederen, maar we konden niet veel achtstemmig werk vinden. In de Scandinavische hoek lukte dat wel", legt sopraan Trudi Hermsen uit. 

Kerstliederen

Quote

De klinkers zijn vrij lang. Je moet alleen even weten hoe je ze uitspreekt.

Aad Bink

Op het programma staan traditionele kerstliederen en bewerkingen daarvan uit onder meer Noorwegen, Estland en Zweden. ,,Ondanks dat de componisten heel verschillend zijn, hoor je toch hetzelfde Scandinavische klankidioom met dissonanten", meent Bink. Het koor brengt de liederen in het Engels, Latijn, Zweeds en Estisch ten gehore. Ingewikkeld om te zingen zijn die laatste twee talen niet, volgens Hermsen. ,,De klinkers zijn vrij lang. Je moet alleen even weten hoe je ze uitspreekt. Slavische talen, zoals Russisch, zijn veel moeilijker om te zingen", aldus de sopraan.

Het koor opent het kerstprogramma met het traditionele Zweedse 'Jul Jul strålande Jul.’ ,,Het is eigenlijk heel simpel qua toonzetting, maar het is een prachtig lied. We zongen het eind november bij het Cultureel Café Dante in Cultura in Ede. Na afloop kwamen er een paar dames op ons af die zeiden dat ze het nog wel een keer hadden willen horen", vertelt Bink. Wat het lied zo mooi maakt? Bink: ,,De kunst is dat we het met ons allen tegelijk even goed doen en gevoel in de muziek leggen. Dan kan ook simpel getoonzette muziek heel mooi worden."

Achtstemmig

Volledig scherm
© Herman Stöver

Het Edese ensemble, dat in 2015 werd opgericht, treedt twee tot drie keer per jaar voor het voetlicht. ,,Als je ergens optreedt, betekent het dat we ergens naartoe kunnen werken. Het is niet meer vrijblijvend, want we hebben een doel. Je wilt toch graag beter worden. Als er niks achter zit, stimuleert dat ook minder", vindt Hermsen.
Het repertoire van Otto Voci is breed. ,,We zingen werk van typische koorcomponisten. Daar zitten moderne klassieke componisten bij, zoals Ola Gjeilo, Morten Lauridsen en Eric Whitacre, maar we voeren ook 16e en 17e eeuwse muziek en Brahms uit. De muziekstukken moeten wel geschikt zijn om achtstemmig te zingen, dus grote werken kunnen we niet doen", aldus Hermsen. Het koor gaat volgens Bink een uitdaging niet uit de weg. ,,We leggen de lat hoog. Je moet stevig in je schoenen staan als je allemaal je eigen partijtje zingt.”
De leden van Otto Voci kijken uit naar hun eerste deelname aan Koren op weg naar de Kerst. Bink: ,,Zo'n grote kerk is voor ons ook een experiment. Daarbij is het een inloopconcert. Mensen kunnen opstaan, weglopen en de deur klapt een keer. Een huiskamer geeft natuurlijk een meer intieme sfeer. Maar ik denk dat het voor bezoekers heel leuk is om eens naar een klein ensemble te luisteren, met een repertoire dat net even anders is."

Koren op weg naar de Kerst

Dertien koren zijn op zaterdag 22 december tussen 10.30 en 17.00 uur te horen tijdens het festival Koren op weg naar de Kerst in de Oude Kerk aan de Grotestraat 58 in Ede. Naast Otto Voci treden onder meer COV Excelsior, het ENKA Mannenkoor en Vocalise op. Tussen 15.00 en 15.30 brengt Otto Voci een programma met liederen in Scandinavische sferen. Zie voor het volledige programma efzo.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei