Volledig scherm
© Elmer van der Marel

Film Siebelink wint publieksprijs niet, maar je kan nog wel stemmen

EDE - De film ‘Knielen op een bed violen’ wordt zeker weten niet de winnaar van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming. Dat stelt Jan Siebelink, schrijver van het boek. De Parel wordt morgenavond uitgereikt op Film by the Sea in Vlissingen.

Hoewel de stembussen pas in de nacht donderdag op vrijdag dicht gaan, zegt Siebelink woensdag al gebeld te zijn met de uitslag. Toen kreeg hij te horen dat de film Publieke Werken als winnaar uit de bus was gekomen.

Teleurstellend
„We vinden het niet correct dat de uitslag al vast blijkt te staan voordat de digitale stembus is gesloten,” stelt Gerda, de vrouw van Jan Siebelink. „De verkiezing is toch een kwestie van de meeste stemmen gelden. De uitslag is pas een feit als alle stemmen zijn geteld, en niet eerder. Ik vind het jammer dat een hoop mensen, die op woensdag en donderdag hebben gestemd, dat voor niets hebben gedaan. Heel teleurstellend. Onbegrijpelijk ook.”

Bizar
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) die de organisatie van het stemmen voor zijn rekening neemt, staat voor een raadsel. „Er is iets heel raars aan de hand”, stelt Maud Aarsen namens de stichting. „Wij hebben ook begrepen dat Jan Siebelink niet zou winnen en dat Publieke Werken wordt genoemd als de winnaar, maar dat is niet op feiten gebaseerd. Het kan dus niet. De Parel is een publieksprijs en er kan tot vannacht nog worden gestemd. Het is dus helemaal geen gelopen zaak. Het is vrij bizar, we snappen er niets van.”

Tussenstand
De stichting bracht wel al een tussenstand naar buiten. De Helleveeg, Knielen op een bed violen en Publieke Werken staan bovenaan. „Dat klopt, maar buiten onze organisatie is de stand bij niemand bekend.”

De Bezige Bij
Siebelink zegt dat hij gebeld is door uitgeverij De Bezige Bij en die zouden de informatie hebben van de NL Film, de productiemaatschappij van de film Knielen op een bed violen. Zowel de Bezige Bij als NL Film waren niet bereikbaar voor commentaar.

De Vallei